Brandintas pyragas – tradicinis ir gerai žinomas Šv. Kalėdų patiekalas.
Skaitytoja Vilhelmina drauge su mūsų portalo skaitytojais dalinasi brandinto pyrago receptu.
Iš vakaro pasiruošti džiovintus vaisius: 1,5 kg. neplautus, supjaustytus užpilti stikline romo (arba brendžio / viskio – ką turit, ką mėgstate) ir palikti nakčiai, kad vaisiai prisigertų. Tinka visi, ką turite namie: džiovintos slyvos, abrikosai, razinos, vyšnios, spanguolės.
225 g. sviesto (kamb.temp.) sumaišyti su 200 g. rudojo cukraus. Įmušti 5 mažus arba 4 didelius kiaušinius ir viską suplakti. Nutarkuoti 1 apelsino ir 1 citrinos odelę (žiūrėti, kad nepatektų baltoji dalis, nes ji – karti) ir supilti į tešlą.
Tada išspausti to paties apelsino ir citrinos sultis ir taip pat supilti į tešlą. Sudėti persijotas 2 stiklines miltų, galima įdėti ir šaukštelį cinamono miltelių. Viską gerai išmaišyti. Pridėti bent 200 – 400 g. nesmulkintų riešutų (kokių turite, kokius mėgstate).
Visą šitą tešlą užpilti ant prisigėrusių džiovintų vaisių. Atsargiai išmaišyti. sudėti į turimas formas ir kepti apie 1 valandą 140-160 C orkaitėje. Tikrinti, kad nesudegtų, bet neatidarinėti orkaitės durelių. Tik į kepimo pabaigą su mediniu smeigtuku įsitikinti, kad tešla nelimpa.
Tada išimti iš formos, bet palikti kepimo popierių ir dar papildomai suvynioti pyragą į švarų rankšluostuką.
Kartą per savaitę išvynioti ir palaistyti alkoholiu (tinka tas pats romas, brendis, viskis). Taip brandinti rekomenduojama 2 mėnesius. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo skanesnis bus. Valgyti per Kalėdas, o geriau tada, kai norite.