Mėsainiai su plėšyta vištiena ir gaiviomis salotomis
Plėšytai vištienai jums reikės:
- 600 g vištienos filė ir šlaunelių mėsos
- Šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek šviežiai maltų pipirų
- 400 g Kėdainių konservų itališko stiliaus pomidorų padažo su kietuoju sūriu
- 1 arb. šaukštelio rūkytos paprikos
Salotoms jums reikės:
- 1 vnt. didesnio obuolio
- 1 vnt. didesnės morkos
- 1 vnt. mėlynojo svogūno
- 0,5 vnt. labai nedidelio šviežio kopūsto
- ½ stiklinės sūdytų migdolų
- ½ stiklinės datulių be kauliukų
- 1-2 valg. šaukštų Kėdainių konservai majonezo Originalus
- 1-2 valg. šaukštų baltojo bazaminio acto Prelibato
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek šviežiai maltų pipirų
- Pundelio šviežių petražolių
- Kelių šakelių mėtos
Taip pat jums reikės:
- 4-8 vnt. sviestinių bandelių skirtų mėsainiams daryti
Gerai įkaitintoje keptuvėje (kuri tinka kepimui ir orkaitėje) apkepkite vištieną tiek, kad apskrustų. Vištienai apskrudus apibarstykite ją druska, šviežiai maltais pipirais ir supilkite pomidorų padažą, suberkite rūkytą papriką. Pamaišykite, keptuvę uždenkite folija ir taip paruoštą vištieną dėkite į iki 160 °C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 1 – 1,5 val.
Dar karštą vištieną išimkite į dubenį ir dviejų šakučių pagalba ją suplėšykite. Į suplėšytą mėsą supilkite kepimo inde likusį padažą ir išmaišykite.
Obuolį, morką, svogūną ir kopūstą supjaustykite smulkiais šiaudeliais. Pasmulkinkite migdolus, datules ir suberkite į salotas. Įdėkite šaukštą majonezo, įpilkite šiek tiek baltojo balzaminio acto, įberkite druskos ir šviežiai maltų pipirų, sudėkite smulkintas petražoles, mėtas ir gerai išmaišykite.
Sviestinių bandelių vidų patepkite su šiek tiek sviesto ir paskrudinkite orkaitėje. Dar ant šiltų bandelių dėkite paruoštą plėšytą vištieną, gaivias salotas ir skanaukite.c
Marmurinis keksas su pasiflorais ir šokolado glazūra
Jums reikės:
- 200 g sviesto
- 220 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 200 g kvietinių miltų
- 120 g migdolų miltų
- 8 g kepimo miltelių
- 300 ml plakamosios grietinėlės
- 1 arb. šaukšto vanilės ekstrakto
- 55 g geros kokybės kakavos
- 55 g neutralaus skonio aliejaus
- Šiek tiek aliejaus
Pasiflorų sirupui jums reikės:
- 70 g pasiflorų tyrės
- 70 g vandens
- 60 g cukraus
Šokolado glazūrai jums reikės:
- 200 g kokybiško juodojo šokolado
- 35 g neutralaus skonio aliejaus
- 50 g smulkintų mėgstamų riešutų
Prieš pradedant gaminti, įsitikinkite, kad visi produktai yra kambario temperatūros.
Į plakiklio dubenį sudėkite sviestą, suberkite cukrų, druską ir su lopetėles antgaliu maišykite 1-2 minutes, kol sviestas išsimaišys su cukrumi ir druska. Įmuškite kiaušinius ir vėl maišykite apie 1-2 minutes. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir pakartokite maišymą. Nepamirškite mentelės pagalba nuo kraštų nuimti tešlos, kad tolygiai viskas išsimaišytų. Supilkite vanilę ir jau įjungus plakiklį dalimis supilkite grietinėlę, maišykite kol visi ingredientai tolygiai išsimaišys.
Pusę masės (600 g) supilkite į konditerinį maišą ar atskirą dubenį ir atidėkite į šalį.
Į atskirą dubenėlį supilkite neutralaus skonio aliejų, suberkite kakavą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Taip naudojant kakavą jūsų kepinys įgaus gražią spalvą ir sodresnį skonį. Paruoštą kakavą supilkite į plakiklio dubenį ir gerai išmaišykite su likusia kekso mase. Masę sudėkite į atskirą konditerinį maišą ar dubenį.
Į kepimo formą įklokite kepimo popieriaus ir konditerinių maišų ar tiesiog šaukšto pagalba dėkite paruoštas mases, maišykite jas ir taip formuokite norimo „rašto“ marmurinį keksą. Kekso masė turi būti užpildyti du trečdalius kepimo formos. Kad kekso viršus kepant nesutrūkinėtų, jo paviršių mentelės pagalba išlyginkite. Keksui kepant jis turi plyšti, o kad tas plyšimas būtų gražus, suvilgykite sviesto peilį aliejuje ir per vidurį kekso masės brėžkite negilią liniją, vis nuvalydami peilį ir pamerkdami į aliejų.
Taip paruoštas keksą dėkite į iki 150 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 60 minučių. Ar keksas iškepė, patikrinkite su mediniu pagaliuku smeigdami į kepinį. Jei pagaliuką ištraukus jis bus švarus ir neaplipęs mase, keksas iškepęs.
Paruoškite pasiflorų sirupą. Sumaišykite pasiflorų tyrę, vandenį bei cukrų ir pakaitinkite kol cukrus ištirps.
Paruoštu pasiflorų sirupu sulaistykite dar karštą keksą, šluotelės pagalba aptepkite kraštus ir uždengus palikite „pailsėti“ keksą mažiausiai 12 valandų, kad sirupas prasiskverbtų per visą kepinį.
Paruoškite glazūrą. Šokoladą garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje ištirpinkite, įpilkite neutralaus skonio aliejų, suberkite smulkintus riešutus ir išmaišykite.
Pirmiausia paruošta šokoladine glazūra padenkite kekso apačią ir padėkite kelioms minutėms į šaldytuvą, kad apstingtų, tada apverskite ir padenkite kekso viršų. Glazūrai sustingus, galite pjauti ir ragauti.
Skanaus.
Laida „Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!