Yra keletas skirtingų plačiai naudojamų metodų lupti česnakus. Vienas iš variantų – nupjauti česnako apatinę dalį ir greitai jį patrinti tarp pirštų – taip česnako lukštai tiesiog nutrupa. Kitas variantas – suspausti česnako skiltelę peilio geležtės šonu – ir taip lukštas iš karto nusilupa.
Turbūt sudėtingiausias česnakų lupimo būdas yra tiesiog lupti pirštų nagais. To daryti geriau nebandykite – nebent norite, kad dar ilgai nuo jūsų rankų sklistų česnako kvapas.
Jei česnakų lupti jums reikia daug ir greitai, pavyzdžiui, gaminant padažus ar prieskonius, tada galite įsigyti ir specialų trintuvą, kuris pašalina ir lukštus, bet daugumai patiekalų česnakas geriau tinka pjaustytas ar trintas šviežiai.
Kulinarijos rašytoja Sarah Jampel internete pasidalino savo sugalvotu būdu. Ji prieš lupdama česnaką jį nupliko karštu vandeniu. Pasirodo, šios gudrybės ji išmoko iš „The Great British Bake Off“ laidos dalyvės Nadiya‘os Hussain, kuri jį pademonstravo savo laidoje „Time to Eat“.
Pagal šį metodą, česnako skilteles reikėtų dubenyje su karštu vandeniu palaikyti maždaug minutę – tuomet jos nusiima visiškai lengvai, rašoma dailystar.co.uk.
Sarah rašė: „Išbandžiau. Veikia puikiai! Nors turbūt jei reikia nulupti vos porą skiltelių yra ir greitesnių būdų.“
Jei rankomis česnako lupti nemėgstate, tuomet išbandykite šią gudrybę. Česnako skilteles reikia tik sudėti į dubenį ir užpilti verdančiu vandeniu, tuo tarpu pjaustykite kitus ingredientus, o po minutės česnakai bus paruošti. Česnaką dėkite į ryžių, makaronų ar daržovių patiekalus. Arba sumaišę su sviestų tepkite ant karštos duonos.