• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamentas informuoja, kad birželio 5 d. iš VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie 4 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją.

9

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamentas informuoja, kad birželio 5 d. iš VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie 4 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją.

REKLAMA

Simptomai panašūs į salmonelinio enterito susirgimą. Susirgusiųjų apklausos duomenimis, ligos priežastimi galėjo būti įvairūs maisto produktai: džiūvėsėliuose apkepta vištiena, naminės salotos, žuvies kepsneliai, įvairių rūšių tortai, užkandžiai ir kt., kurie buvo skanauti Rokiškio r. vykusioje vestuvių šventėje.

Ligos simptomai

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po užsikrėtimo praėjus 12–72 val. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1–3 dienas, o viduriavimas praeina per 3–7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

REKLAMA
REKLAMA

Salmoneliozės profilaktikai svarbu laikytis saugaus maisto tvarkymo taisyklių

Laikytis švaros. Visada plauti rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudojus tualetu ir prieš valgį, o visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, kurie buvo naudoti maisto ruošimui, kruopščiai išplauti.

REKLAMA

Atskirti žaliavą nuo paruošto maisto. Atskirai nuo kitų maisto produktų laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį, jų dorojimui naudoti atskiras lenteles ir peilius, arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplauti vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinti. Šaldytuve svarbu laikyti maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava.

Termiškai gerai apdoroti maistą. Gerai išvirti arba iškepti gyvūninį maistą, iš mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamai laikyti maistą. Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., nedelsiant atvėsinti nesuvartotą arba greitai gendantį maistą, o karštus patiekalus iki pateikimo svarbu laikyti ne žemesnėje kaip 60 °C temperatūroje.

Rinktis šviežią ir nesugedusį maistą. Maisto gaminimui vartoti tik švarų geriamąjį vandenį, nevartoti nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų, kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves, ypač vartojamus be šiluminio apdorojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų