Tortų gamyba Ingridai tiek hobis, tiek pajamų šaltinis. Moteris juos gamina viena, o paklausta ar šeima nepadeda gaminti, Ingrida juokauja, kad jie padeda tada, jei nesimaišo virtuvėje. Tiesa, moteris turi ir kitą darbą, tačiau svajoja, kad tortų gaminimas ateityje bus jos vienintelė veikla. „Širdyje šis darbas man yra pagrindinis, norėčiau, kad jis ir būtų vienintelis pajamų šaltinis“, – neslepia moteris.
Viskas prasidėjo prieš 16 metų
„Gaminti tortus pradėjau labai po truputį, kai išėjau į motinystės atostogas su pirmuoju sūnumi, tada atsirado daugiau laiko, pradėjau domėtis ir sūnaus pirmajam gimtadieniui iškepiau tortą. Ten jau buvo kažkas panašaus į tortą“, – juokiasi Ingrida.
Viskas ir prasidėjo nuo torto sūnaus gimtadieniui, maždaug prieš 16 metų. Pirmąjį tortą moteris pardavė vos už 10 svarų. Prašė pinigų tik už produktus. „Toks buvo mano pirmasis pardavimas prieš 16 metų. Daugelį metų rimčiau tortų gamyba neužsiėmiau, nes mes gyvenome tai Anglijoje, tai Lietuvoje. Rimtesnis pajamų šaltinis mano šis hobis tapo per pastaruosius 5 metus“, – teigia pašnekovė.
Paklausta, kaip subūrė savo klientų ratą Ingrida atsako, kad pagrinde ją klientai sužino pagal rekomendacijas iš lūpų į lūpas. „Turiu puslapį „Facebook“, tačiau jo nelabai administruoju, nes man socialinė medija nelabai prie širdies. Pasireklamuoju retkarčiais, įkeliu vieną ar kitą gražesnį tortą, o „Instagram“ paskyra esu visiškai apleidusi.
Pagrinde mane klientai randa pagal rekomendacijas iš lūpų į lūpas. Mano draugė užsiima užkandžiais, būna, kad žmonės jos paklausia, o ji rekomenduoja mane, arba senesni klientai parekomenduoja savo draugams“, – atskleidžia Ingrida.
Tortus gaminti išmoko pati
Moteris konditerijos meno nesimokė jokioje mokykloje – visko išmoko pati. „Pradėjau domėtis, rinkti informaciją, bandyti kepti, dekoruoti. Iš pradžių saldumynus kepdavau tik šeimai ir draugams, o po truputį plėtėsi ir klientų ratas.
Visai nesenai turėjau pirmus gyvus kursus, tačiau jie buvo modeliavimo, o ne pačių tortų kepimo. Visą informaciją randu internete, nes šiais laikais ten galima rasti labai daug naudingos informacijos, o tortų receptus jau ilgą laiką kuriu pati“, – džiaugiasi Ingrida.
Paklausta iš kur semiasi idėjų, moteris atskleidžia, kad dažniausiai klientai jau žino, kokio torto jie nori: „Dažnai kepu tortus vaikų gimtadieniams, o vaikai jau kažkuo domisi: dainelėmis, filmukais ar žaislais. Nuo to ir pradedame šnekėtis su klientais, ieškom idėjų.
Kartais jie man duoda laisvės, sako, kad daryčiau savo nuožiūra, tada pati ieškau tolimesnių idėjų internete. Kartais žmonės nori konkretaus torto, tada jau man ieškoti nieko nebereikia, aiškią viziją jau turiu.“
Anglijoje gyvenantiems žmonėms, svarbu žinoti tikslią kainą
Ingridos kepamų tortų kainos labai skiriasi. Vieni tortai būna paprasti, nereikalaujantys ilgų darbo valandų, o štai prie kitų moteris praleidžia valandų valandas. „Yra skirtumas, ar žmogus užsako tortą, tiesiog nusinešti į svečius, kurį aš vadinu nepuoštu, nors, žinoma, uždedu keletą uogų, kad atrodytų gražesnis.
Tokio paprasto torto kaina skirsis nuo didelio torto, prie kurio reikia praleisti daug laiko. Pavyzdžiui, toks teminis tortas, kaip sportinis batelis, vien darydama batelį užtrukau keturias ar penkias valandas, todėl rimtesnio torto kainos siekia jau ne po kelias dešimt svarų.
Dabar dar kol kas tortus vertinu kilogramais. Tarkim dabar yra nuo 25 svarų už kilogramą, tačiau stengiuosi tokio kainos matavimo būdo atsisakyti, nes klientams patinka žinoti tikslią kainą, kiek jiems reikės mokėti, o ir man pačiai patogiau, nereikia rūpintis, kad padarysiu per didelį tortą ir žmonėms reikės mokėti 5 ar 10 svarų daugiau“, – atvirauja moteris.
Ingrida teigia, kad kuo tortas atrodo paprasčiau pagaminamas, tuo jis idealiau turi būti padarytas. „Prieš gaminant tortą reikia susirasti iškarpas, tačiau jos nevisada atitinka. Ilgai užtrunka pagaminti vestuvinius tortus. Žmonėms atrodo, kas čia tėra, padaryti porą gėlyčiu, tačiau kuo tortas paprastesnis, tuo jis turi būti idealesnis“, – sako ji.
Vienas iš labiausiai Ingridai įsiminusių tortų –70 centimetrų aukščio mergaitė. „Į šį tortą įdėjau daug savo širdies ir darbo. Jis buvo vienas sudėtingiausių, kurį esu gaminusi: reikėjo išmokti daug naujų dalykų, perlipti per save, nes tokio dar nebuvau dariusi“, – su džiaugsmu prisimena moteris.