Pomidorus prižiūrėti nėra sudėtinga, tačiau jiems reikia daug maistinių medžiagų, o tai reiškia, kad juos reikia tręšti daugiau nei kitus augalus, rašo express.co.uk.
Laura Azcarraga, sodininkė ir žurnalo „Meadowlark Journal“ įkūrėja, pasidalijo, kaip namuose pasigaminti natūralių trąšų pomidorams, kurios padės sulaukti gausesnio didelių vaisių derliaus.
„Nors komercinių produktų rinkoje yra daugybė, niekas neprilygsta naminių trąšų tvarumui, – pasakojo ji. – Šis būdas ne tik ekologiškas ir ekonomiškas, bet ir užtikrina, kad tai, kas patenka į dirvožemį, yra natūralu ir be kenksmingų cheminių medžiagų.“
Kaip pasigaminti naminių trąšų pomidorams
Pasigaminti naminių trąšų ir pigu, ir neįtikėtinai paprasta, nes tereikia išsaugoti tam tikras virtuvės atliekas, kurios kitu atveju patektų į šiukšlių dėžę. Kad pomidorai augtų kuo geriau, jiems reikalingos trys pagrindinės maistinės medžiagos – azotas, fosforas ir kalis, taip pat antrinės maistinės medžiagos, pavyzdžiui, kalcis, magnis ir siera.
Tinka bet kokios virtuvės maisto atliekos, kuriose yra šių maistingųjų medžiagų, tačiau dažniausiai pomidorams tręšti naudojamos bananų žievelės, kavos tirščiai, kiaušinių lukštai, žuvų atliekos ir net šiek tiek sodos. Nebūtina naudoti visų šių sudedamųjų dalių, nes užtenka tik kelių ar net vienos, tačiau dažnai geriausia ištirti dirvožemį, kuriame auginsite pomidorus, kad sužinotumėte, kokių maistinių medžiagų gali reikėti.
Kodėl tam tikros virtuvės atliekos naudingos pomidorams?
Bananų žievelės yra puikus kalio šaltinis ir padeda pagerinti vaisių kokybę. Jas galite laikyti konteineryje ir sumaišyti su kitomis virtuvės atliekomis arba tiesiog užkasti negiliai į žemę prie augalo pagrindo, kur jos ilgainiui suirs ir išskirs kalį. Prieš naudodami kiaušinių lukštus kaip trąšą, kruopščiai juos išvalykite ir išdžiovinkite, tada sutrinkite į smulkius miltelius, nes taip augalas veiksmingiau pasisavins maistingąsias medžiagas.
Kavos tirščiuose gausu azoto, kuris būtinas ankstyvaisiais vystymosi ir vaisių augimo etapais, be to, jie padeda pagerinti dirvožemio rūgštingumą, o tai pomidorams labai naudinga. Patręšę augalus sutrintais kiaušinių lukštais ir kavos tirščiais, ne tik suteiksite jiems maistingųjų medžiagų, tačiau ir atbaidysite kenkėjus.
Valgomoji soda pasižymi priešgrybelinėmis savybėmis, todėl sodininkai ją naudoja kaip prevencinę priemonę nuo miltligės, dažnos pomidorų ligos. Taip pat manoma, kad valgomoji soda gali pagerinti pomidorų vaisių skonį, tačiau patartina nepersistengti, nes per didelis sodos kiekis augalą nudegins.
Žuvies atliekose yra azoto, fosforo ir kalio, kurie augalams greitai suteiks maistinių medžiagų, tačiau, jei nenorite jų pasigaminti patys, galite nusipirkti skystų žuvų emulsijos trąšų.
Epsomo druskos sudėtyje yra sieros ir magnio, kurie labai svarbūs fotosintezei ir pagerina augalo gebėjimą įsisavinti saulės šviesą ir jis sparčiau auga.
Gamindami trąšas patys, žinote, ką į jas dedate, o jų receptą galite keisti, kad pomidorai gautų būtiniausių maistinių medžiagų ir augtų didesni bei sveikesni.
„Komercinių trąšų sudėtyje yra daugybė cheminių medžiagų, – sakė L. Azcarraga. – Nors jos žada greitesnius rezultatus, tačiau kartais gali pakenkti dirvožemyje esantiems naudingiems mikroorganizmams. Natūralios pomidorų trąšos dirvožemyje palaiko harmoningą pusiausvyrą, todėl augalai auga sveikesni, o vaisiai – maistingesni.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!