Nors vyrauja nuomonė, kad orchidėjas prižiūrėti gali būti sudėtinga, tačiau jos yra vieni populiariausių kambarinių augalų namuose. Laimei, falenopsį, vieną iš daugybės orchidėjų rūšių, auginti yra lengva ir jos būna įvairiausių spalvų ir dydžių. Jos žydi kelias savaites, nėra išrankios patalpų temperatūrai ir nereikalauja daug saulės šviesos.
Didžiausia staigmena yra ta, kad kai falenopsis nužydi, orchidėją lengvai galima priversti vėl pražysti, rašo express.co.uk.
Bananų žievelių magija
Sodininkai teigė, kad vienas iš būdų tai padaryti yra tręšti jas virtuvės atliekomis, kurias dauguma išmestų – bananų žievelėmis. Viena moteris kreipėsi į „Gardening UK“ grupę socialiniame tinkle „Facebook“ prašydama patarimo, kaip paskatinti orchidėją žydėti.
„Orchidėjų ekspertai, esu naujokė šioje srityje ir uoliai prižiūriu savo gėles – tręšiu jas kas dvi savaites, kas savaitę laistau atvėsintu virintu vandeniu ir kelis kartus purškiu, – rašė Sofija Ahmed, įkėlusi savo orchidėjos be žiedų nuotrauką. – Lapai sveiki, žali, išaugo keletas naujų ir radosi daugybė šaknų, tačiau žiedų nėra.“
Grupės nariai pažymėjo, kad falenopsiai paprastai žydi pavasarį, tačiau gali būti, kad jos pražysta ir kitu metu.
„Savo orchidėją laistau bananų vandeniu ir ji jau išleido tris šakeles su žiedų pumpurais“, – rašė Sharon Crampton.
„Ką tik išgelbėjau sesers nuvytusią orchidėją bananų žievelių vandeniu, – teigė Miriam Weir. – Ji atsigavo ir po ilgos pertraukos vėl sukrovė žiedus.“
„Naudoju bananų vandenį ir mano orchidėjai jis labai patinka! – pritarė Gemma Groat. – beje, pastebėjau, kad jos taip pat ilgiau žydi.“
„Pamirkykite bananų žieveles vandenyje savo orchidėjoms, – rašė Adam Wake. – Jose yra kalio, kuris reikalingas joms augti.“
Sodininkai labai mėgsta bananų žievelių vandenį. Kadangi jame gausu daugelio makro ir mikroelementų, tai yra nebrangi organinė trąša, kuri suteikia geriausių maistinių medžiagų. Orchidėjos maistines medžiagas linkusios rinkti iš oro arba vandens, todėl jas reikėtų tiekti skystu pavidalu.
Didžiausia problema, su kuria gali susidurti sodininkai, naudodami bananų žievelių vandenį, yra ta, kad jo kvapas nėra malonus, be to, jame yra kenksmingų mikroorganizmų, galinčių pakenkti šaknų sistemai.
Norint to išvengti, paruošus bananų žievelių vandenį, jį reikėtų užvirinti. Norėdami pasigaminti bananų vandenį, supjaustytas žieveles suberkite į indą su vandeniu ir palikite fermentuotis 7-10 dienų. Po to penkias minutes pavirinkite vandenį, kad pašalintumėte kvapą ir sunaikintumėte mikroorganizmus.
Palikite vandenį atvėsti maždaug penkias-šešias valandas. Paruoštą bananų arbatą sumaišykite su vandeniu santykiu 1:5.