• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepimo soda – tai ne tik puikus pagalbininkas virtuvėje, bet ir tikras lobis sodininkams! Šis nebrangus, biologiškai skaidus, netoksiškas produktas gali padėti apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų bei pagerinti augalo augimą.

Kepimo soda – tai ne tik puikus pagalbininkas virtuvėje, bet ir tikras lobis sodininkams! Šis nebrangus, biologiškai skaidus, netoksiškas produktas gali padėti apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų bei pagerinti augalo augimą.

REKLAMA

Nesvarbu, ar esate pradedantis, ar patyręs sodininkas, kepimo soda gali tapti vienu iš svarbiausių jūsų įrankių. Skaitykite toliau ir sužinokite 10 genialių būdų, kaip ją panaudoti sode, kad gautumėte gausesnį derlių ir sveikesnius augalus.

1. Žydėjimo stimuliatorius

Pasigaminkite kepimo sodos tirpalą, kuris paskatins gėlių žydėjimą.

Į 1 litrą vandens įberkite 1 valgomąjį šaukštą sodos ir gerai išmaišykite.

Supilkite į butelį su purkštuvu ir nupurkškite augalus.

2. Veiksmingas pesticidas ir fungicidas

Kepimo soda gali padėti apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų nenaudojant kenksmingų cheminių medžiagų!

Ši priemonė naikina amarus, kirmėles, erkes, muses ir kitus kenkėjus.

Be to, tai yra puiki profilaktinė priemonė nuo grybelinių ligų.

Sumaišykite litrą vandens su 2-3 arbatiniais šaukšteliais sodos, 1 arbatiniu šaukšteliu augalinio aliejaus (galite naudoti ir eukaliptų aliejų) ir 10 lašų skysto muilo.

REKLAMA
REKLAMA

Kruopščiai išmaišykite, supilkite į buteliuką su purkštuvu. Prieš naudojimą suplakite ir purkškite ant lapų ir žiedų.

Įspėjimas: prieš purkšdami tirpalą ant lapų, atlikite nedidelį vieno lapo testą. Ant jo užpurkškite tirpalo, o po valandos patikrinkite, ar lapas nenuvyto. Jei lapui nieko nenutiko, galite naudoti tirpalą visam augalui. Jei lapas nuvyto, praskieskite tirpalą vandeniu, ir vėl atlikite testą.

REKLAMA

3. Lapų valiklis

Jei nuo kambarinių augalų lapų pašalinsite dulkes ir kitus nešvarumus, fotosintezė vyks efektyviau.

Augalai geriau augs ir bus gražesni.

Šiam tikslui taip pat patartina naudoti sodą.

1/2 arbatinio šaukštelio sumaišykite su 1 litru vandens, supilkite į buteliuką  su purkštuvu ir gerai suplakite.

Užpurkškite ant lapų ir nuvalykite švaria, minkšta šluoste.

4. Kopūstų kenkėjų naikinimas

Sumaišykite kepimo sodą su bet kokiais miltais (santykiu 1:1). Pabarstykite kopūstus ar brokolius.

REKLAMA
REKLAMA

Ši priemonė vos per 1-2 dienas visiškai sunaikins kirminus.

5. Priemonė nuo sraigių ir šliužų

Galite naudoti du veiksmingus kovos su šiais kenkėjais būdus.

Galite pabarstyti kepimo sodos tiesiai ant sraigių, – soda jas nužudys.

Jei šis metodas jums atrodo pernelyg drastiškas, naudokite antrąjį metodą.

Pabarstykite kepimo soda aplink augalus ar lysves, ir šliužai šių vietų tikrai vengs.

6. Nemalonaus kvapo naikinimas

Į sodo komposterį įberkite kepimo sodos: tai padės pašalinti irstančių organinių atliekų kvapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Piktžolių naikinimas

Kepimo sodos pabarstykite tiesiai ant piktžolių arba ten, kur jos yra nepageidaujamos. Tai ne tik sunaikins piktžoles, bet taip pat užkirs kelią naujų piktžolių pasirodymui.

Įspėjimas: būkite labai atsargūs, nes šis metodas tinka tik tose vietose, kur auga tik piktžolės. Nepamirškite, kad soda gali  sunaikinti ir kitus augalus.

REKLAMA

8. Įrankių priežiūra

Sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius kepimo sodos su 2 arbatiniais šaukšteliais indų ploviklio ir 1 litru vandens. Gerai išmaišykite ir naudokite sodo įrankiams valyti.

9. Skintų gėlių puoselėjimas

Tiesiog įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos į vazą su gėlėmis, ir taip prailginsite jų gyvenimą.

Jei turite didelę vazą, galite įdėti 1 arbatinį šaukštelį sodos.

Gėlės ilgiau išliks gražios.

10. Dirvožemio pH matuoklis

Naudodami kepimo sodą ir actą galite patikrinti dirvožemio rūgštingumą ar šarmingumą.

REKLAMA

Paimkite dirvožemio mėginius iš sodo ir paruoškite 1/2 stiklinės acto ir 1/2 stiklinės kepimo sodos, sumaišytos su vandeniu.

Supilkite actą į pirmąjį indą su dirvožemio mėginiu. Jei jis pradeda burbuliuoti, tai reiškia, kad jūsų dirvožemis yra šarminis.

Supilkite kepimo sodos tirpalą į antrąjį mėginį. Jei jis pradės burbuliuoti, tai reiškia, kad dirvožemis yra rūgštus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų