Vitaminas B12 – tai begalinės svarbos medžiaga, kurią galima gauti tik su maistu.
Šis vitaminas būtinas tam, kad būtume sveiki. Vitaminas B12 padeda vystytis sveikoms kraujo ląstelėms, DNR ir užtikrinatinkamą nervinės sistemos veikimą.
Žemas vitamino B12 lygis gali sąlygoti įvairius sveikatos sutrikimus – pavyzdžiui, anemiją. Todėl svarbu žinoti, kokie nerimą keliantys ženklai išduoda, kad jums trūksta būtent šios medžiagos.
Vitamino B12 trūkumo simptomai – išsekimas, nuovargis, silpnumas ir dusulys. Jei jaučiate šiuos simptomus ir įtariate, kad jums galbūt trūksta vitamino B12, rekomenduojama apsilankyti pas šeimos gydytoją. O tuo tarpu svarbu valgyti maistą, kuriame šio vitamino – gausu.
Vitaminas B12 daugiausia randamas gyvulinės kilmės produktuose, todėl veganams jo gauti pakankamai yra sudėtinga – jiems dažniausiai tenka gerti maisto papildus. Tačiau kai kurie maisto produktai padeda papildyti vitamino B12 atsargas. Štai kokius gausiai vitamino B12 turinčius maisto produktus reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį:
Vienoje 100 gramų lašišos porcijoje yra 5 mg vitamino B12, o tai reiškia, kad lašiša neabejotinai tinka šios medžiagos atsargoms pildyti.
Lašišoje taip pat gausu omega–3 sočiųjų rūgščių, kurios svarbios kūno ir smegenų veiklai. Taip pat ir kiaušiniai yra puikus vitamino B12 šaltinis – tai gera alternatyva vegetarams. 100 g jautienos porcijoje yra daugiau nei dviguba kasdien rekomenduojama vitamino B12 dozė. Taip pat šios medžiagos rasite liesame piene, jogurte ir sūryje. Tai – puikios alternatyvos vegetarams.
Veganiškai besimaitinantys žmonės dažnai geria negyvulinės kilmės pieną, kuris neretai būna praturtintas vitaminu B12.
Norintiems papildyti savo vitamino B12 atsargas sojų, migdolų ir ryžių pienas gali būti puiki alternatyva.