Jų tyrimai parodė, kad karvės piene esanti laktozė sukelia uždegimus ir ląstelių pažeidimus, dėl kurių greičiau sensta širdis. Pastebėta, kad per didelis pieno vartojimas gali padidinti širdies smūgio riziką maždaug pusei gyventojų, ypač moterims.
Mokslininkų komanda atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 101 tūkst. žmonių ir nustatė, kad kasdien suvartojant apie 400 ml pieno koronarinės širdies ligos rizika padidėja penkiais procentais. Ypač moterims ši rizika buvo didesnė: išgeriant 600 ml pieno per dieną, rizika išauga 12 proc., o 800 ml – net 21 proc.
Skubiai įspėja geriančius pieną
Pieno suvartojimas, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje vidutiniškai siekia apie 1,2 litro per savaitę, o daugelio kavos gėrimų, tokių kaip latte ar kapučino, sudėtyje yra didelis kiekis pieno, rašo mirror.co.uk.
Tyrėjai pataria dalį suvartojamo pieno keisti jogurtu ar kitais rauginto pieno produktais, kurie yra mažiau žalingi širdžiai.
Tyrimo autorius profesorius Karlas Michaëlssonas žurnale „BMC Medicine“ pabrėžė: „Mūsų analizė rodo ryšį tarp didesnio nei 300 ml pieno suvartojimo per dieną ir didesnės moterų sergamumo širdies ligomis rizikos, ypač miokardo infarktu.“
Jo teigimu, ši rizika nepriklauso nuo pieno riebumo. Jis siūlo rinktis raugintus pieno produktus, tokius kaip jogurtas, pasukos ar grietinė, kad sumažėtų rizika.
Britų širdies fondas vis dėlto pabrėžia, kad pienas yra geras baltymų ir kalcio šaltinis, tad žmonėms nebūtina visiškai atsisakyti šio produkto. Tačiau patariama rinktis mažesnio riebumo pieną, siekiant sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį.