Vėliau namuose šeimininkės ima gaminti iš jų pačius įvairiausius patiekalus. Vilnietė Marija grybus šeimynai ruošia su svogūnais, morkomis ir grietinėlės padažu. Naujienų portalui TV3.lt ji tvirtino, kad grietinėlės padažas, nors ir yra riebus, labai patinka jos gausiai šeimai.
„Grybus, dažniausiai voveraites, apverdu, o tada pakepu su svogūnais ir morkomis. Vėliau, baigiant kepti, užpilu grietinėlės padažo bei mėgstamų prieskonių. Vyrui patinka net ir grietine gardinti voveraites“, - kalbėjo moteris.
Pasak Marijos, grybus lietuviai valgo gana retai, todėl net suvalgius keptų riebaluose, skrandžiui nieko nenutiks.
Vis dėlto mitybos specialistė Vaida Kurpienė įsitikinusi, kad ruošiant tiek grybus, tiek kitus patiekalus, derėtų vadovautis mitybos taisyklėmis.
Ji pasidalijo pagrindiniais patarimais, kaip reikėtų ruošti grybus, kad šie netaptų bomba mūsų skrandžiams.
Ji tikino, kad patys grybai nėra kaloringi, tačiau gaminami pagal netinkamas mitybos taisykles gali sukelti nemenkų problemų.
„Nerekomenduoju grybų kepti riebaluose. Jeigu jie juose paskęs, taps itin sunkiai virškinami.
Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į grybų derinimą su mėsa. Jei iš grybų gaminamas tik padažas, tuomet didelės problemos nebus, tačiau jei mėsos ir grybų viename patiekale daugiau – skrandis greitai apsunks, o po tokių pietų norėsis tik prigulti. Jei toks derinys būtų pasirenkamas vakarienei, tikėtina, kad naktį kankins neramūs sapnai, o miego kokybė akivaizdžiai suprastės.
Reikėtų vengti grybus valgyti ir su grietinėle“, - patarimais dalijosi V.Kurpienė.
Ji priminė dar vieną taisyklę – konservuotus grybus geriausia suvartoti per pusmetį nuo užkonservavimo.