Visuomenės sveikatos priežiūros departamento mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Dr. Almantas Kranauskas visgi sako, jog aliuminio folijos nebūtų rinkoje, jei ji būtų labai žalinga. ,,Pats aliuminis nepatenka į maistą gaminant, nes naudojamos tos rūšys, kurios neturi priemaišų. Yra maistinio aliuminio kriterijai, pagal kuriuos maisto gaminimui skiriamas tinkamas aliuminis“, - sako jis.
Mitas apie aliuminį
Ekspertas sako, kad diskusijų apie aliuminio foliją iškyla dėl to, jog pats ši medžiaga yra nepageidautina žmogaus organizme. Tačiau, jo teigimu, nederėtų painioti. ,,Kokių puodų nepatartina naudoti su aliuminiu, nes ten ilgalaikis kontaktas, nuolatinis naudojimas. Dar puodus veikia rūgštys, padidinama migracija aliuminio į maistą“, - pasakoja A. Kranauskas. Tačiau maisto su folija, anot jo, yra labai trumpas kontaktas, tas rizikos nėra.
Paklaustas, ar nereikėtų visgi gaminant maistą kaitalioti foliją su kepimo popieriumi, specialistas sako, jog nėra poreikio specialiai tai daryti. Jis pataria naudoti tiesiog pagal žmonių interesus, kada ko reikia.
Folijos vengti gaminant rūgštų maistą
Maisto technologė Raminta Bogušienė taip pat neragina visiškai atsisakyti aliuminio folijos. Jos teigimu, ir jokių mokslinių įrodymų nėra apie tokią didelę žalą, kad net derėtų visiškai to atsisakyti maisto gamyboje. Tačiau tam tikrus pavojus išskiria. ,,Gaminant rūgštų ar aštrų patiekalą vyksta cheminės reakcijos ir susidaro aliuminio druskos. Šios medžiagos galime gauti ne tik su maistu, pagamintu folijoje, bet ir verdamu ar kepamu aliuminiuose induose, gerdami filtruotą vandenį“, - teigia R. Bogušienė. Visgi medžiaga nėra reikalinga žmogaus organizmui.
Visgi specialistė išskiria ir folijos pliusus:
• Sultingesnis patiekalas, išlieka malonus kvapas ir skonis;
• nereikia naudoti papildomų riebalų;
• maistas apsaugomas nuo tiesioginės ugnies, nepridega, neapskrunda. Todėl nesusidaro kancerogeninės medžiagos.