• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus kepsnių, šašlykų ir kitokio ant laužo kepamo maisto sezonui dažnai nesusimąstome, kokį poveikį jie turi mūsų organizmui. O ypač – degėsiai, kurių atsiranda, jeigu pernelyg ilgai kepiname maistą ant ugnies. Apie tai, kokį poveikį organizmui turi šie degėsiai papasakojo dietologas Mantas Liekis.

Prasidėjus kepsnių, šašlykų ir kitokio ant laužo kepamo maisto sezonui dažnai nesusimąstome, kokį poveikį jie turi mūsų organizmui. O ypač – degėsiai, kurių atsiranda, jeigu pernelyg ilgai kepiname maistą ant ugnies. Apie tai, kokį poveikį organizmui turi šie degėsiai papasakojo dietologas Mantas Liekis.

REKLAMA

Pokalbio metu M. Liekis ne tik atskleidė, kaip degėsiai veikia organizmą, bet ir išsklaidė vieną, dažnai girdimą mitą.

Nuodėgulius valgyti – nesveika

Nors kepant ant laužo įvairius mėsos gaminius šių nuodėgulių išvengti sunku, visgi, pamačius juos, geriau būtų nupjaustyti nuo iškeptos mėsos šonų.

„Nors tarp žmonių yra visokių nuomonių, bet degėsius valgyti tikrai yra nesveika. Niekam nerekomenduojama jų valgyti, geriau nupjaustyti šias dalis“, – aiškino M. Liekis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prie stalo neretai galima išgirsti tokių sakinių, kad šie degėsiai – sveika ir jie veikia kone kaip „angliukas“. Šį mitą dietologas iškart paneigė.

REKLAMA

„Ne, visiškai degėsiai taip neveikia. Angliukas yra farmacinis preparatas iš augalinės kilmės aktyvuotos anglies.

O paprastas degėsis yra tiesiog mėsos nuodėgulys ir pasižymi visiškai kitomis savybėmis“, – faktą konstatavo dietologas.

Atskleidė, kiek galima suvalgyti

Pokalbio metu M. Liekis taip pat papasakojo, kokį kiekį šių nuodėgulių suvalgyti galima, o koks – jau pavojingas sveikatai.

„Svarbiausia yra, kad mityba būtų visapusiškai subalansuota. Joje turi būti kompleksinių angliavandenių, skaidulų, daržovių, vaisių, uogų, baltymų.

REKLAMA
REKLAMA

Tada, jeigu mes vieną ar du kartus suvalgome keptą kepsnį ant laužo, tai tikrai nieko mums neatsitiks. Bet jeigu mes kiekvienu valgiu valgysime smarkiai pakeptą maistą, tą, kuris turi daug nuodėguliukų, tai gali būti, kad mums nebus tai labai sveika“, – paaiškino jis.

Visgi, dietologas pabrėžė, kad tikslių rekomendacijų, koks kiekis suvalgomų nuodėgulių pavojingas – nėra:

„Tokių rekomendacijų, kad štai, čia tik kartą per mėnesį galima suvalgyti gerai pakeptą produktą, nėra. Tačiau vis tiek jų reiktų nepadauginti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali iššaukti vėžį

Nors nuodėguliai atrodo itin nekalta maisto dalelė, tačiau jos keliamas pavojus – itin didelis. M. Liekis atskleidė, kad valgant juos kyla net du pavojai.

„Dažniausiai, ką sako sveikatos organizacijos, kad jeigu mes valgysime daug kepto maisto arba tokio, kuris turi daug nuodėgulių, mes galime paskatinti uždegimų tikimybę organizme. Taip pat galime netgi padidinti tikimybę susirgti vėžiu.

Tai čia būtų pagrindiniai du aspektai, kurie gali nutikti padauginus tokių nuodėgulių“, – didžiausius pavojus akcentavo M. Liekis.

..as galiu tik itarti,kas grauzia smegenis tiem patarejam..Kepiau ir kepsiu sasla...Be angliu ir apdegimu..Mokesciu nesumokesiu bet saslas bus...
Išvis netvarka ant Lietuvos, šunauja dar mėsa iperka šašlykams....dar simonyte turi kur pasitempti
Jei gyvensite savo dezinfekuotame burbule tai isejus i gamta iskart apturesite visokiu alergiju bei infekciju, tad visko reikia, bet nepiktnaudziaut
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų