Gardina kakavą ir kepa ant laužo
Nors lietuviškai jie vadinami zefyrais, tačiau amerikietiškųjų skonis iš tikrųjų nė kiek nepanašus į mūsiškių. Šių saldumynų neragavusieji gali nesudėtingai tai padaryti – marshmallows galima rasti kone kiekvieno Lietuvos prekybos centro guminukų bei kitų saldainių skyriuje.
Vargu ar būtų paprasta sutikti amerikietį, kuris šiuos saldėsius valgytų tiesiai iš pakelio – jiems skiriamas kur kas didesnis dėmesys. Saldžiaisiais marshmallows gana dažnai gardinama kakava, kiek rečiau – kava. Beje, norintys įspūdingo vaizdo, šiuos saldainukus gali trumpam pakaitinti mikrobangų krosnelėje – jie net keliskart padidėja.
Per Padėkos dieną arba Kalėdas turbūt ant kiekvieno šventinio stalo bus patiektas tradicinis desertas, gaminamas iš minėtųjų saldėsių bei džemo. Beje, jis yra itin saldus, todėl patinka tik prisiekusiems smaližiams arba vaikams.
Amerikoje nė viena šeimyninė iškyla neįsivaizduojama be ant laužo skrudintų marshmallows. Beje, jeigu lietuviškam skoniui natūralūs labiau primena spalvotą sintetinę kempinę, o ne dievintiną saldumyną, tai keptųjų skonis patiktų ir mūsiškiam. Mat ant iešmo užmauti ir virš ugnies palaikyti marshmallows apsitraukia švelnia rusva plutele, o vidus išsilydo ir pavirsta į poskystį saldų kremą.
Marshmallows (nuotr. Gamintojo)
Saldėsiais malšindavo gerklės skausmą
Įdomu tai, kad šių amerikietiškų zefyrų priešistorė glūdi Senovės Egipte. Čia žmonės iš svilarožės – marshmallow – šaknies ekstrakto, gardinto medumi arba, kartais, ir riešutais, gamindavo medicininiams tikslams naudotus saldėsius. Mat jais buvo malšinamas gerklės skausmas.
Gerokai vėlesniais laikais prancūzai pasiūlė savuosius pâte de guimauve, gamintus iš kiaušinio baltymų bei rožių vandens, kurie savo skoniu bene labiausiai priminė šiuolaikinius amerikietiškuosius zefyrus.
Dabartinės išvaizdos ir formos saldumynai, taip gardinantys amerikiečių gyvenimą, buvo pradėti gaminti prieš pusantro amžiaus. Už tai dėkoti galima Alex'ui Doumak'ui, kuris išrado pilnai automatio gaminimo, kai per specialius vamzdelius išspaudžiamos tirštos sumaišytų ingredientų masės juostelės, kurios vėliau supjaustomos gabaliukais bei apvoliojamos smulkiuose kukurūzų miltuose, kad nesuliptų.
Įdomu, kad marshmallows receptūra neįsivaizduojama be želatinos ir cukraus, o tradiciškiausia gautųjų saldėsių išvaizda – nedidelės dažniausiai baltos, rausvos ar gelsvos spalvų cilindro formos pagalvėlės.
Vegetarams teko nusivilti
Dabar pagaminti tikruosius marshmallows yra praktiškai neįmanoma dėl itin sudėtingai randamos svilarožės šaknies. Šiuolaikinėje gamyboje minėtasis ingredientas keičiamas gyvulinės kilmės želatina.
Beje, šis aspektas yra itin svarbus vegetarams: jeigu ankščiau minkštieji saldėsiai buvo labai vertinami mėsos nevalgančių žmonių, tai dabar jų masiškai atsisakinėjama. Nors kai kurios kompanijos marshmallows pradėjo gaminti ir su augalinės kilmės standikliais, tačiau jų rasti net ir JAV yra sudėtinga.