• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalyje maisto produktų nuo šiol – mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tokį susitarimą su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašė keliolika Lietuvos ar čia padalinių turinčių užsienio kompanijų. Kai kurios jų žada cukraus saldumynuose, padažuose ar net duonoje sumažinti dešimčia ar dar daugiau procentų.

Dalyje maisto produktų nuo šiol – mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tokį susitarimą su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašė keliolika Lietuvos ar čia padalinių turinčių užsienio kompanijų. Kai kurios jų žada cukraus saldumynuose, padažuose ar net duonoje sumažinti dešimčia ar dar daugiau procentų.

REKLAMA

Taip esą žmonės pripras prie sveikesnio maisto. Tiesa, dėl to pailgės gamybos procesas. Ar tai neišaugins produktų kainos, gamintojai griežtai nepaneigia.

Ir jeigu saldumynų vartojimą, labai norėdami, kontroliuoti gali net smaližiai, iš jau gatavų gaminių jo neiškrapštysi. O cukraus, kaip ir druskos ar riebalų į produktus fabrikuose dedama daugybė. Dažnas nė nesusimąsto, kad net dešimtadalis duonos sudėties yra cukrus. O ji juk net nesaldi. Dešimtimis gramų cukrus skaičiuojamas ir kečupuose, jogurtuose, sūreliuose. O apie visur pasaulyje pamėgtą „Coca-Colą“ sklando tiesiog legendos.

Visgi ir „Coca-Colos“, ir keliolikos kitų kompanijų atstovai šiandien rinkosi į Sveikatos apsaugos ministeriją pasirašyti susitarimo, kad produktų sudėtyje nuo šiol bus mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tai žada duonos, konservų, sulčių, košių mišinių, margarino, saldumynų gamintojai. Pastarieji tikina, kad gaminių skonis nesikeis, smaližiams burnose ir toliau bus saldu.

REKLAMA
REKLAMA

„Dirbame ties tuo, kad vartotojai gautų ne daugiau nei 250 kilokalorijų viename šokoladiniame batonėlyje, vienoje porcijoje. Ateityje tikimės, kad kilokalorijas galėsime sumažinti iki 200“, – sakė „Mars“ atstovė Skaistė Sruogaitė.

REKLAMA

Priklausomai nuo gaminių, į produktus žadama dėti maždaug dešimtadaliu mažiau cukraus, druskos ar riebalų. Gamintojai visi kaip vienas kalba, kad papildomų priedų, išėmę cukrų ar druską, nepridės.

„Visų pirma, technologai dirba, ieško įvairiausių būdų, daromi gan išsamūs testai su vartotojais, žiūrima, kaip vartotojai reaguoja į pasikeitimus, ar skoniui atsiliepia“, – tikino „Coca-Cola“ vadovė Ieva Matulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi vienos sudėtinės dalies išėmimas reiškia, kad ilgėja gamybos procesas. O tai kainuoja. Ar gali būti, kad sveikesnis tapęs maistas pabrangs?

Gamintojai nuo griežto „ne“ išsisuka, esą jeigu maistas brangs, tai dėl kelių susidėjusių priežasčių, ne vien dėl cukraus ar druskos pašalinimo. Ministras Aurelijus Veryga, kaip visada, baksnoja į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

„Deja, bet maitinamės vis dar nelabai sveikatai palankiai, valgome per daug ir cukraus, ir druskos, ir riebalų. Pasaulio sveikatos organizacija labai aiškiai rekomenduoja šalims mažinti šitų maisto sudedamųjų dalių suvartojimą, todėl ir tokia iniciatyva kilo“, – tvirtino ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjai tokias naujoves vertina skirtingai.

Tyrimai rodo, kad lietuviai druskos suvartoja net 40 procentų daugiau nei reikėtų. Cukraus – penktadaliu daugiau.

Didelę žalą sveikatai daro ir riebalai, ypač hidrinti, kurie dažnai slepiasi kasdieniame maiste.

Ministerija tikisi, kad prie iniciatyvos jungsis ir daugiau gamintojų. Tačiau kai kurie jau anksčiau yra pareiškę, kad išėmus priedus produktai taps nebeskanūs ir žmonės rinksis dėl pirkėjų sveikatos galvos nesukančių konkurentų produkciją.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų