Reikės (stiklinė 240 ml): 200 g (1,5 stiklinės) miltų; 180 g (1,5 stiklinės) šaldytų ar šviežių mėlynių; 170 g (2/3 stiklinės) cukraus; 150 ml (2/3 stiklinės) kefyro; 120 ml (1/2 stiklinės) saulėgrąžų aliejaus; 2 kiaušinių; 1 citrinos; 1 arb. š. kepimo miltelių; 1 arb. š. vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto; 1/3 arb. š. druskos.
Glajui: 1 stiklinės cukraus pudros; 3-5 valg. š. citrinos sulčių.
GAMINIMAS
Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Viename dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
Kitame dideliame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi ir vanilės ekstraktu naudodami plakimo šluotelę. Sudedame pusę miltų mišinio, išplakame, supilame kefyrą, vėl išplakame. Tada sudedame likusius miltus, išmaišome, supilame aliejų ir išmaišome.
Nutarkuojame citrinos žievelę ir sumaišome su tešla. Kepimo formos dugną padengiame kepimo popieriumi, o kraštus patepame sviestu ir apibarstome miltais. Aš naudojau gilią kepimo formą (23×13 cm).
Mėlynes sudedame į dubenį, apibarstome trupučiu miltų ir lengvai išmaišome (miltų pagalba mėlynės nenugrims į kekso dugną).
Į kepimo indą supilame trečdalį tešlos, tolygiai paskirstome trečdalį mėlynių. Po to užpilame puse likusios tešlos, tolygiai paskirstome pusę likusių mėlynių, užpilame likusia tešla ir vėl paskirstome mėlynes.
Keksą kepame įkaitintoje orkaitėje ~1 h. Po valandos patikriname ar keksas iškepęs mediniu dantų krapštuku, jei krapštukas aplipęs tešla kepame dar 10-15 min. Aš kepiau 1 h 15 min.
Glaistas – cukraus pudrą sumaišome su citrinos sultimis. Sulčių kiekis priklauso nuo to, kokios skystumo glaisto norite. Iškepusį keksą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti formoje. Po to išimame iš formos ir užpilame glaistu. Skanumėlis!!!
Šaltinis: Lithuanian in the USA