Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ papasakojo grybų pasaulio ekspertė, edukatorė Aurelija Plukė.
Ekspertės teigimu, Lietuva yra grybus mėgstanti šalis ir mes jų nebijome, drąsiai eksperimentuojame, ragaujame skirtingus grybus. Dėl šio lietuvių smalsumo laidos pašnekovė džiaugiasi. Tačiau prieš einant grybauti, reikia žinoti, kuriuos grybus galima rinkti, o kurių – ne.
Nevalgykite šio grybo – gali baigtis mirtimi
Laidos vedėjai Domantei Slavinskaitei paklausus, kokius grybus šiuo metu galime sutikti gamtoje, o kurie dar tik pasirodys artimiausiu metu, A. Plukė atsako, jog visi pagrindiniai pavasario grybai jau yra pasirodę ir net gi mėnesiu anksčiau, tačiau išskiria keletą jų rūšių: bobausiai, briedžiukai ir pavasarinės balteklės. Tačiau įspėja, kad ne visi iš jų yra valgomi.
„Kai kurie iš jų tikrai yra skanūs ir grybautojų vertinami, tačiau kiti iš jų yra – kontraversiški. Pavyzdžiui, bobausis yra daugelio mėgstamas grybas, tačiau jis yra mirtinai nuodingas ir su juo reikia elgtis atsargiai ir gerai pagalvoti prieš valgant“, – įspėja ekspertė.
Bobausiai turi toksinų, kurie yra mirtinai pavojingi. Neteisingai paruošus grybą, galime rimtai apsinuodyti. Gali atsirasti skrandžio sutrikimai, žmogų ištikti koma ir net gi mirtis.
Ekspertė atskleidė, kaip šį grybą reikėtų teisingai paruošti: „Jį reikia bent jau 3 kartus nuvirti, po 15 minučių, vis keičiant vandenį ir gerai vėdinamoje patalpoje, nes šis toksinas yra tirpus vandenyje ir garuoja, tačiau nepaisant to, mes niekada negalime būti tikri, kad tas toksinas pasišalina ir net maža jo dalis gali kauptis kūne, daryti žalą ir pakenkti ląstelėms.“
Šis grybas gali veikti kaip kancerogeninė medžiaga, todėl A. Plukė įspėja, kad prieš valgant bobausį – reikia gerai įsivertinti ar tas grybas ir jo niekuo neišskirtinis skonis tikrai yra vertas rizikos.
Grybų pasaulio ekspertė tikina, jog net ir mažas bobausio kiekis gali būti mirtinas. Mūsų kūnai yra skirtingi ir mes turime skirtingą jautrumą įvairioms medžiagoms. Kai kurie žmonės gali būti jautresni šiam toksinui, esančiam grybe ir net gerai paruošus gali pajausti apsinuodijimo požymius.
„Prieš išbandant naują grybą, rekomenduoju suvalgyti nedidelį jo kiekį ir pažiūrėti, ar nepasireiškia apsinuodijimo simptomai ir jei viskas gerai – jo suvalgyti galima ir daugiau“, – pataria A. Plukė.
Pavasarį rinkitės šiuos grybus
Vietoj bobausio, ekspertė siūlo rinktis briedžiukus, kurie šio toksino neturi ir juo termiškai apdorojus galima valgyti.
Pašnekovė taip pat išskiria ir pavasarinę balteklę, kuri viduramžiais buvo vienas brangiausių grybų. Šį grybą taip pat yra saugu rinkti bei skanauti.
Tačiau ekspertė pabrėžia, kad pavasarinių grybų skonis neprimena mums jau gerai pažįstamų rudeninių grybų: baravykų, voveraičių skonio. Pavasariniai grybai yra nišiniai ir juos dažniau valgo grybautojai entuziastai, norintys išmėginti naujus skonius.
„Vėliau turėtų pasirodyti ir valgomoji geltonpintė – tai taip pat labai išskirtinis grybas, kuris turi juokingą anglišką pavadinimą „Chicken of the woods“, nes dėl savo tekstūros primena vištieną. Tai yra kempininis grybas geltonos ir oranžinės spalvos, augantis ant medžio.
Jis taip pat yra skanus grybas, kurį reikia gerai termiškai paruošti ir jis yra mėgstamas grybautojų“, – šypteli pašnekovė.
Ekspertė taip pat išskiria dar vieną grybą, kuris dar pasirodys pavasarį – skylėtbudė. Tai kitas kempininis grybas, kurį taip pat galima valgyti gerai termiškai apdorotą ir patirti gurmanišką nuotykį.
Grybai gali būti renkami ne tik valgymui ir naujų skonių atradimui, tačiau jie gali būti naudojami ir mediciniškai. Laidos pašnekovė teigia, kad dzūkai turi daug receptų, kaip galima degtine užpilti skirtingus grybus ir juos naudoti skirtingoms problemoms.
Grybų naudojimas medicinoje tikrai populiarėja ir yra plačiai žinomas. Yra grybų, kurie turi didesnę veikliųjų medžiagų koncentraciją, kurios gali padėti stiprinti imunitetą, kai jis yra nusilpęs.
„Kai kurie grybai gali padėti sumažinti cholesterolį, padėti kūnui ne taip jautriai reaguoti į stresą ir atlaikyti išorinius stresinius poveikius. Lietuvoje yra gerai žinomas – juodasis beržo grybas (čaga grybas), kuris yra stiprus antioksidantas.
Taip pat yra įvairiaspalvė kempė – plona, gražių spalvų kempinė. Tai vienas labiausiai ištirtų grybų, kuris padeda reguliuoti imunitetą“, – pasakoja A. Plukė.
Šiukštu nerinkite šio grybo – galite gauti baudą
Einant grybauti kyla kitas svarbus klausimas – ar galima apsinuodyti grybais juos palietus? Tačiau ekspertė skuba nuraminti ir teigia, jog palietus ar pauosčius grybą jis tikrai nepakenks. Grybais galima apsinuodyti tik tuo atveju, jei jie patenka į skrandį. – „Net palietus ar pauosčius mirtinai nuodingą grybą – žmogui nieko blogo nenutiks.“
Tačiau yra grybų, kurių liesti negalima, o juos nupjovus ar išrovus – gali tekti paploninti savo piniginę. Ekspertė teigia, kad dažnai grybautojų grupėse jai tenka pamatyti, kaip grybautojai nusipjovę įvairių grybų klausia, kokia čia rūšis.
Tarp šių grybų dažnai pasitaiko tokių, kurie yra įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą ir yra saugomi.
„Vienas iš jų yra panašus į briedžiuką ir į bobausį – bohemiškasis aukšliavarpis. Jis primena briedžiuką, tačiau yra ant ilgo koto. Dažnai grupėse pamatau jau išrauto šio grybo nuotraukų, tačiau to daryti negalima.
Jie yra reti ir už tai galima gauti baudą. Mano patarimas yra nusifotografuoti grybą prieš jį išraunant ir paieškoti informacijos internete ar įkelti į tą pačią grupę“, – patarią A. Plukė ir pabrėžia, kad neskubėtume rauti grybų.
Šaltinis: Žinių radijas, visą laidą klausykite čia