Nors naujasis laidos vedėjas Gediminas savęs profesionaliu šefu vadinti nemėgsta, bet kad yra tikras maisto mylėtojas ir žinovas, patvirtina visi jį pažįstantys. Ne vienerius metus dirbęs populiariausiuose restoranuose, šiuo metu Gediminas yra maisto technologas, aktyviai domisi pasaulinėmis maisto gamybos tendencijomis, kuria naujus receptus, konsultuoja restoranus bei kitas maisto sektoriaus įmones Pabaltijo šalyse. O taip pat jis niekuomet nenustoja gilinti žinių dirbdamas kartu su geriausiais šefais iš viso pasaulio.
Naujajame laidos sezone žiūrovai sulauks daugybės naudingų žinių bei praktinių patarimų, atskleisiančių maisto gaminimo meną, naujausias maisto tendencijas bei įdomius bei kartais netikėtus skonių derinius. O didžiausias dėmesys bus skiriamas geram ir skaniam maistui. Gediminas neslepia – jis tikrai pasistengs, kad gaminti pradėtų net negaminantys ar manantys, kad to daryti nesugeba.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų. Naują sezoną jie pradės nuo daugelio šeimų mėgstamo patiekalo – keptos vištos. Dauguma jau turi savo išbandytą ir ne vienerius metus naudojamą receptą, tačiau virtuvės šefas turi labai taiklių patarimų, kaip iškepti viščiuką, kad visos jos dalys būtų tobulos – odelė traški, o mėsa sultinga, kvapni ir be galo skani.
Keptas viščiukas su bulvėmis
Jums reikės:
1 viščiuko (iki 1.5 kg); 150 g sviesto; šviežio rozmarino; šviežių čiobrelių; šviežio šalavijo; 500-600 g šviežių bulvių; 2 šaukštų majonezo; 2 arb. šaukštelių kmynų; 10-12 vidutinio dydžio morkų; 0.5 šaukšto sviesto; 1 arb. šaukštelio medaus; 1 stiklinės vandens; 0,5 citrinos; druskos; pipirų
Kad viščiukas iškeptų tolygiai, jį reikia tinkamai iškaulyti. Viščiuką pasidėkite ant lentelės ir per krūtinėlę, nuo viršaus iki apačios, įpjaukite išilgai. Tuomet su plonu peiliu pjaukite ties krūtinės ląsta, kad būtų galima pakankamai lengvai ištraukti visą kaulą. Taip gaunama išklotinė, kurią bus žymiai lengviau iškepti tolygiai. Išimto kaulo neišmeskite – jis puikiai tiks sultiniui išsivirti. Taip pat reikėtų lengvai išnarinti sąnarius ties sparneliais ir blauzdelėmis, kad iškepęs viščiukas liktų plokščias.
Vidinę viščiuko dalį paskaninkite druska bei pipirais, pašlakstykite aliejumi ir užberkite šviežių prieskoninių žolelių (puikiai tiks rozmarinas, šalavijas bei čiobrelis). Viską gerai įtrinkite. Kad odelė būtų traškesnė, ją gausiai ištepkite sviestu ir paskaninkite druska.
Šalia vištienos labai tiks keptos bulvės. Kad jos būtų traškesnės ir kvapnesnės, nuskustas, nuplautas ir gerai nusausintas bulves apvoliokite 2-3 šaukštuose majonezo su kmynais ir druska.
Viščiukas iškeps tolygiau, jei jį kepsite ant grotelių. Bulves sudėkite į kepimo skardą, o virš jos orkaitėje įdėkite groteles su viščiuku. Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Jei matote, kad odelė skrunda per greitai, temperatūrą reikėtų sumažinti iki 180°C.
Ypatingą skonį patiekalui suteiks apkeptos saldžios morkos. Į įkaitintą keptuvę įdėkite sviesto ir jam išsilydžius sudėkite morkas, medų, paskaninkite druska bei pipirais ir užpilkite stikline vandens. Troškinkite apie 10 minučių. Jei lieka per daug skysčio, reikėtų padidinti kaitrą ir kaitinti tol, kol nugaruos ir liks tik tirštas sirupas. Tuomet morkytes galite išimti, tačiau sirupą keptuvėje palikite ir toliau. Tereikia įspausti pusės citrinos sulčių – šitaip gausite puikų saldžiarūgštį padažą prie viščiuko.
Pirmoji laida „Gardu gardu“ naujajame TV3 sezone – jau rytoj, šeštadienį, 10.30 val. per TV3!