Žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime aprašytos sąsajos tarp riebalų, gaunamų su maistu, ir vėžio plitimo. Tyrime, kurį iš dalies finansavo Jungtinės Karalystės labdaros organizacija „Worldwide Cancer Research“, nustatyta, kad palmitino rūgštis keičia vėžio genomą – dėl to labai padidėja tikimybė vėžiui išplisti.
Šis atradimas privertė mokslininkus ieškoti būdų, kurie padėtų nutraukti šį procesą – tikimasi, kad tai galėtų sustabdyti vėžio plitimą, rašo express.co.uk. Vėžio metastazės (vėžio išplitimas) tebėra pagrindinė vėžiu sergančių pacientų mirties priežastis, o daugumą metastazes turinčių sergančiųjų galima tik gydyti, bet ne išgydyti.
Palmių aliejus skatina vėžio plitimą
Dauguma žino, kad maistas gali turėti didelę įtaką vėžio vystymuisi ir jo plitimui, o riebalų rūgštys yra organizmo riebalų sudedamosios dalys. Vis tik, kaip aiškėja, metastazių atsiradimą dažnai skatina riebalų rūgštys, esančios maiste, todėl tai, ką dedame į burną, gali turėti pražūtingą poveikį sveikatai.
Paskelbtos tyrimo, kuriam vadovavo Barselonos IRB tyrėjai, išvados atskleidė, kad viena iš palmių aliejuje paprastai randamų riebalų rūgščių, vadinama palmitino rūgštimi, skatina pelių burnos karcinomų ir melanomos (odos vėžio) metastazavimą.
„Palmitino rūgštis turi kažką specifiško, dėl ko ji yra metastazavimo skatintoja. Manau, kad dar per anksti spręsti, kokia mityba padėtų metastazes turintys vėžio pacientai, kuri sulėtintų metastazavimo procesą“, – sakė profesorius Salvadoras Aznaras-Benitah iš Bomedicinos tyrimų instituto (IRB) Barselonoje.
Tyrimas parodo, kad palmitino rūgšties poveikis sukėlė vėžio ląstelių genų pokyčius, kurie leidžia joms aptikti riebalų rūgštis ir efektyviau jas vartoti. Taip pat paaiškėjo, kad dėl palmitino rūgšties vartojimo vėžio ląstelės pereina į „regeneracinę būseną“, leidžiančią joms plisti už pirminio naviko ribų.
Palmių aliejus naudojamas daugelio maisto produktų, pavyzdžiui, pyragų, šokolado, sausainių, margarino gamyboje. Jo taip pat yra kosmetikoje, muile, šampūnuose, valymo priemonėse, jis gali būti naudojamas kaip biokuras.
„Tai aiškus ir išsamus tyrimas, kuris rodo, kad pagrindinės palmių aliejaus sudedamosios dalies poveikis ilgam pakeičia vėžinių ląstelių elgesį, todėl jos yra labiau linkusios plisti ir pereiti į potencialiai mirtiną metastazavimą.
Atsižvelgiant į tai, kad palmių aliejus plačiai naudojamas kaip perdirbtų maisto produktų sudedamoji dalis, šis tyrimas yra rimta paskata toliau tirti, kaip mitybos pasirinkimas veikia naviko metastazavimo riziką“, – kalbėjo „Cancer Research UK“ Kembridžo instituto direktorius prof. Gregas Hannonas.
Pasaulinės vėžio tyrimų organizacijos vadovė Helen Rippon pridūrė: „Šis atradimas yra didžiulis proveržis mūsų supratime apie tai, kaip mityba ir vėžys yra susiję, ir svarbiausia, kaip galime panaudoti šias žinias kurdami naujus vėžio gydymo metodus.“
Skaičiuojama, kad metastazės lemia apie 90 proc. visų mirčių nuo vėžio, t. y. dėl to miršta apie devyni milijonai žmonių per metus visame pasaulyje. Mokslininkų teigimu, norint sumažinti šį skaičių, reikia daugiau sužinoti apie tai, kas lemia vėžio plitimą ir, svarbiausia, kaip jį sustabdyti.