Kibinai, kebabai, pyragėliai su grybais ir mėsainiai nieko nestebina. Tačiau kai kuriose pasaulio šalyse, žmonės skubėdami į darbą užkandą kur kas egzotiškesnių patiekalų. Daugelis jų mums atrodytų net nevalgomi...
KEPTI VANDENS VABALAI
Bankokas, Tailandas
Puikus proteino šaltinis – traškūs, aliejuje čirškinti vabalai, nukloję visus Tailando gatvės prekystalius. Svirpliai, žiogai ir skėriai – tikrai yra iš ko rinktis. Tačiau populiariausi tarp vietinių gyventojų (ir sukeliantys didžiausią siaubą turistams) dideli vandens vabalai, vadinami maeng da. Daugiau nei septynių centimetrų ilgio, steroidais primaitintus tarakonus primenantys vandens vabalai verdami aliejuje, kartais juos pagardinant česnaku bei čili pipirais. Maeng da taip pat kartais sumalami ir jais pagardinama populiari čili pasta namprik, kuria gardinami daugelis tailandietiškų patiekalų.
ŠIAURĖS MĖSOS DEŠRAINIAI
Anchorage, Aliaska
Kiekvieną kovą minios žmonių renkasi stebėti Iditarode rengiamų šunų traukiamų rogučių lenktynių. Nuo šalčio jie ginasi trepsėdami, trindami rankas bei kirsdami karštutėlius šiaurės elnių mėsos dešrainius. „Šunys“ (ne tie, kurie traukia rogutes, o tie, kurie čirška keptuvėje) pagaminti su šiaurės elnio mėsa maišant kiaulieną ir jautieną. Jų mėgėjai, tvirtina, jog pastarųjų skonis yra gerokai ryškesnis ir geresnis nei įprastų dešrainių. Besibaiminantys sukirsti elniuką Rudolfą, turėtų nesijaudinti – įprastuose dešrainiuose, greičiausiai, galima rasti įtartinesnių dalykų.
DŽIOVINTA MĖSA
Keiptaunas, Pietų Afrika
Tradiciją džiovinti mėsą į Afriką atsinešė užkariautojai olandai. Dabar džiovinta egzotiškų gyvūnų, tokių kaip strutis bei gazelės mėsa parduodama visuose maisto prekių parduotuvėse, turguose bei degalinėse. Mėsa, konservuojama acte arba sidre bei įtrinama prieskoniais (dažniausiai juodaisiais pipirais, koriandru, ruduoju cukrumi ir česnaku) yra sūri bei sunkiai kramtoma. Tikėtina, jog ji tokia kieta, kad ištvertų net ir branduolinį sprogimą.
ABC
Kvala Lumpūras, Malaizija
ABC yra air batu campur trumpinys, reiškiantis „vandens akmenų mišinį“ – tai tipiškas azijietiškas patiekalas, padedantis ištverti karštą dieną. Sutrintas ledas pateikiamas plastikiniame inde su kondensuotu pienu, palmių cukrumi, skrudintais riešutais, raudonomis pupelėmis, konservuotais kukurūzais bei juodos želė gabaliukais. Paskutinis ingredientais, malaizietiškai vadinamas cincau, gaminamas kaitinant žolę, skoniu primenančią mėtas. Jos skonis apibūdinamas įvairiai – nuo „gaivinančio“ iki „primenančio jodą“
JAKO SVIESTO ARBATA
Lhasa Tibetas,
Tiršta, sūri sviestinė arbata, vadinama po cha, labiau primena sriubą nei mums įprastą arbatą. Ji gaminama plakant iš jako pieno pagamintą sviestą, juodąją arbatą bei druską. Pagamintą skystį geriausia vartoti kuomet jis karštas ir putojantis. Vietiniai per dieną išgeria tuzinus šio gėrimo puodelių. Tai - tradicinis gėrimas, pateikiamas beveik kiekvienuose Tibeto namuose, tad jei svečiuojatės čia – geriau jį pamėkite, mat papročiai reikalauja svečio puodelį pripildyti po kiekvieno gurkšnio.
LAVERBREAD (duona iš jūros dumblių)
Swansea, Velsas
Ne itin duoną primenanti laver-duona (velsietiškai bara lawr) yra patiekalas, pagamintas iš „laver“ – juodų jūros dumblių, augančių Goverio pusiasalio pakrantėse. Dumbliai verdami kelias valandas iki pavirsta želė konsistencijos tešla, kuri kočiojama, taip formuojant duonos kepaliukus. Ši duona pateikiama su kumpiu bei moliuskais laikoma tradiciniais velsietiškais pusryčiais. Tą reikėtų prisiminti besitikintiems kiaušinio su skrebučiu.