• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 35 metus – nuo 1980 metų iki 2016 m. – kavos suvartojimas pasaulyje padvigubėjo nuo 4,9 mlrd. kg iki 9,5 mlrd. kg, tačiau dar 1990-taisiais kavos kapsulės buvo vos kelių stambių tradicinių Italijos gamintojų rankose ir turėjo ne itin didelę paklausą. Jų poreikis padidėjo 2000-taisiais, kai dėl novatoriškumo, patogumo ir skonių įvairovės kavos kapsulės ir tokios kavos virimo aparatai greitai palenkė į savo pusę kavos gurmanus.

Per 35 metus – nuo 1980 metų iki 2016 m. – kavos suvartojimas pasaulyje padvigubėjo nuo 4,9 mlrd. kg iki 9,5 mlrd. kg, tačiau dar 1990-taisiais kavos kapsulės buvo vos kelių stambių tradicinių Italijos gamintojų rankose ir turėjo ne itin didelę paklausą. Jų poreikis padidėjo 2000-taisiais, kai dėl novatoriškumo, patogumo ir skonių įvairovės kavos kapsulės ir tokios kavos virimo aparatai greitai palenkė į savo pusę kavos gurmanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar kavos kapsulės užima 15 proc. visos kavos rinkos ir, pasak šios pramonės rinkos stebėtojų, nepaisant sąlyginai aukštesnės nei įprastos maltos kavos kainos, žmonės ir toliau pirks kavos kapsules, tad jų pardavimai greitai pralenks tradicinės maltos plikomos kavos.

REKLAMA

„Kavos pasaulyje nuolat atsiranda naujų kavos skonių ir jos gaminimo būdų – prieš keliasdešimt metų niekas nežinojo tokio reiškinio, kaip kava išsinešti ar kavos gaminimas iš kapsulių, tačiau dabar tai – įprasta kavos mėgėjų rutina, be kurios dauguma biurų darbuotojų neįsivaizduotų savo darbo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie Lietuvą, prieš kelerius metus taip pat neįsivaizdavome, kad lietuviai patys skrudins kavą ir kurs kavos mišinius, nenusileidžiančius pasaulinio lygio prekės ženklais pažymėtai kavai, tačiau dabar Lietuvoje yra ne vienas profesionalus kavos pupelių skrudintojas, nes šiuo metu itin populiarėja nišiniai kavos namai. Kita nauja tendencija – į rinkos populiariausius sugrįžusi filtrinė kava, tačiau jau daugiau negu šimtą metų kavos pasaulyje karaliauja klasika – klasikinis itališkas espresas, o pastaruoju metu – espreso kava iš kapsulių“, – teigia „Itališkos kavos“ vadovas Arūnas Pinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad individualizuotos, taip vadinamos „vieno puodelio“ kavos, svarba didėja, rodo ir 2016 metų pasaulinė kavos pardavimų statistika: kitų kavos rūšių pardavimams krentant, kavos kapsulių populiarumas paaugo daugiau nei 21 proc. „Itališkos kavos“ vadovas pastebi tendenciją, kad kapsulinius kavos aparatus lietuviai linkę rinktis tiek namams, tiek įmonėms – pastarųjų vadovai teigia, kad taip taupomas darbuotojų laikas, be to, kokybiška kava veikia kaip puiki motyvacinė priemonė.

REKLAMA

Jo žodžius patvirtina ir „Euromonitor“ tyrimų institutas – vienkartinio panaudojimo kavos gaminimo indeliai-kapsulės yra sparčiausiai augantis kavos pramonės segmentas nuo 2011-ųjų. Pavyzdžiui, Singapūre kapsulių vartojimas pralenkė kitus šios rinkos segmentus su vidutiniu kasmetiniu 5 proc. augimu – palyginimui, tirpios kavos vartojimas augo vidutiniškai 2 procentus per tą patį periodą. Pagal atliktą apklausą, kurioje dalyvavo 986 mln. vartotojų 35 šalyse, paaiškėjo, kad per pastaruosius metus kavos kapsulių rinka išaugo 16 proc., ypač stipriai pagyvėjimas jaučiamas Prancūzijoje ir Ispanijoje. Šios pramonės rinkos stebėtojai prognozuoja, kad ir ateinančiais metais kavos kapsulių vartojimo augimas viršys kitų kavos produktų rinkos augimą.

REKLAMA

Konservatyvūs lietuviai

Kalbėdamas apie lietuvių kavos vartojimo įpročius, A. Pinkevičius šypteli, kad lietuviai vis dar yra pakankamai konservatyvūs, nes daugiausiai, apie 75 proc., parduodama švelnaus skonio, šviesaus skrudinimo, rupaus malimo, 100 proc. arabikos mišinių iš Centrinės, Pietų Amerikos ir Afrikos, kurie skirti gaminti didesnį puodelį kavos. Tačiau pamažu daugėja ir išraiškingesnių, charakteringų, stipraus skonio tipiškų itališkų tamsaus skrudinimo, smulkaus malimo arabikos mišinių su Afrikos ir Azijos robusta užsakymų. Pasak kavos specialisto, pastaruoju metu pakankamai dažnai lietuviai prašo ir itin stiprios Pietų Italijos stiliaus espreso kavos kapsulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu kavos pasaulyje didžiausią nerimą kelia klimato kaita, nes sparčiai nyksta žemės plotai, tinkami arabikai auginti: pagal prognozes, 2050 metais Centrinėje Amerikoje jų sumažės 48 proc., Brazilijoje, didžiausioje pasaulyje kavos augintojoje, tinkamų laukų sumažės 60 proc., o Pietryčių Azijoje – net 70 proc. Tikėtina, kad kavos pupelės ateityje brangs ir vėl taps prabangos preke, kokia buvo prieš kelis šimtus metų, tad kavos gėrimas vėl taps lėtu kokybišku mėgavimosi ritualu ne vienumoje, bet kompanijoje“, – teigia „Itališkos kavos“ vadovas A. Pinkevičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų