Pagrindas: 150g miltų, 75g šalto sviesto, 50g cukraus, 4v.š. vandens, 1/2a.š. druskos.
Įdaras: 2 kg obuolių, 50g cukraus, 15g sviesto, 60ml riebios grietinėlės, 1/2 citrinos sultys, 1a.š. cinamono.
Trupiniai: 150g miltų, 100g cukraus, 10 v.š. skysto ištirpinto sviesto.
Gaminimas:
Padui į miltus susmulkinti (peiliu ar su tarka) sviestą ir patrinti pirštais, kol susidarys smulkūs trupiniai, berti cukrų ir druską ir pora šaukštų vandens. Užminkyti tešlą. Susukti į maistinę plėvelę ir valandai palikti šaldytuve.
Atvėsusią tešlą iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir įkloti į ~26cm kepimo indą.
Pašalinti tešlos perteklių nuo šonų, įkloti lapą kepimo popieriaus ir ant viršaus užberti kruopas.
Kepti 180C apie 20 min. Nuimti lapą su kruopomis ir dar pakepti kol kraštai parus. Apie 10-15min.
Įdarui nulupti obuolius, pašalinti sėklas ir kotelius.
Obuolius susmulkinti gabalėliais ir apšlakstyti citrinos sultimis.
Į platų puodą dėti sviestą ir berti cukrų, kai sviestas ištirps berti obuolius.Pakaitinti apie 10 min pridengus dangčiu, kol obuoliai kiek suminkštės ir išskirs skystis.
Tuomet obuolius suversti į sietelį ir gerai nulašinti. Susirinkusį skystį gražinti į puodą ir pakaitinti su grietinėle, kol ims tirštėti. Tuomet gražinti obuolius į puodą, berti cinamono ir viską permaišyti.
Ant iškepusio pado dėti įdarą.
Trupiniams sumaišyti miltus su cukrumi ir skystu sviestu ir pirštais gautą masė užtrupinti ant įdaro.
Kepti 200C apie 10-15 min, kol trupiniai taps auksinės spalvos.
Šaltinis: Skanūs kąsneliai