Gaminant tradicinį kepsnį, svarbiausia yra tinkamai parinktas laikas kiekvieno ingrediento gaminimui, kad visi būtų pagaminti tinkamu metu. Nors kai kuriems žmonėms labiau patinka jautiena, nei vištiena, kepsnys gali būti parinktas pagal kiekvieno pageidavimus.
Manoma, kad kepsniai pietums atsirado Karaliaus Henrio VII valdymo laikotarpiu 1485-aisiais. Nuo to laiko tai tapo tradicija Jungtinėje Karalystėje kepsnius valgyti sekmadienio popietę ar vakare, rašo express.co.uk.
Atskleidė geriausius patarimus
Buvęs karališkasis virtuvės šefas Jeff Baker iš Farmison & Co kompanijos, pasidalino keletu geriausių patarimų, kaip meistriškai pagaminti keptą vištą.
Jis teigė: „Nepamirškite vištieną užpilti sūrymu − tai padės išsaugoti mėsos sultis, sustiprins natūralų vištienos skonį, išvengsite sausos mėsos gabalėlių, ji bus sultinga ir švelni. Turėtumėte palikti vištieną pilnai panardintą vėsiame sūryme tarp 6 ir 12 valandų. Prieš kepant vištą, ją reikėtų ištrinti pakankamu kiekiu sviesto, pilnai padengiant juo visą mėsą – taip užtikrinsite maksimalų mėsos drėgnumą“.
Jeff rekomenduoja vištieną paguldyti ant daržovių: „Tai padės skoniams susipinti į vieną ir suteiks daržovėms papildomo sodrumo ir mėsiško skonio“.
Ruošiant vakarienei keptą mėsą, galima rinktis iš begalės tinkamų daržovių. Nors tai visiškai priklauso nuo individualių pageidavimų, buvęs karališkasis šefas pataria rinktis daržoves, kurios papildo pasirinktos mėsos skonį: „Prie keptos vištienos puikiai dera tokios daržovės kaip morka, svogūnas ir salieras. Kepimo procese puikiai atsiskleidžia keleto čiobrelio šakelių aromatas“.
Mėsos kepimo procese susidariusių sulčių panaudojimas padažui gaminti yra pagrindinė bet kokios kepsnių vakarienės dalis. Visi šie skoniai, persipynę sultyse kepimo metu, taps skaniausiu padažu, turinčiu sodrų mėsos skonį.
Keptos vištienos receptas
Ingredientai keptai vištienai:
1 naminė višta; 2 litrai vandens; 200g smulkios jūros druskos; 100g rudo cukraus pudros; 8 juodi pipirai; 1 lauro lapas; 1 rozmarino šakelė; pusės citrinos žievelės; tirpintas sviestas vištos įtrynimui
Sūrymo paruošimas:
Jeff rekomenduoja užvirinus vieną litrą vandens, suberti druską ir cukrų, o po to sudėti žoleles, prieskonius ir citrinos žievelę. Tuomet, nuėmus nuo viryklės, patariama užpilti antrą litrą šalto vandens ir atvėsinti.
Panardinkite vištą atvėsintame skystyje nuo šešių iki dvylikos valandų, tuomet išėmus iš sūrymo greit nuplaukite šaltu vandeniu ir leiskite kiek nudžiūti prieš kepant.
Kepimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių su ventiliatoriumi arba iki 200 laipsnių, jei kepate be ventiliatoriaus. Įtrinkite vištą su trupučiu lydyto sviesto ir kepkite kol apskrus.
Norėdami supjaustyti iškeptą vištieną, tolygiai padalinkite krūtinę ir kojų mėsą ir patiekite su Jorkšyro pudingu, keptomis bulvėmis ir sezoninėmis daržovėmis bei padažu.