Kas gali padėti nustatyti ankstyvuosius hipertenzijos požymius ir užkirsti kelią ligos atsiradimui?
Kas paskatina hipertenzijos atsiradimą?
Hipertenzija – lėtinė ir viena labiausiai paplitusių ligų visame pasaulyje yra skirstoma į dvi rūšis – pirminę ir antrinę.
Pirminė hipertenzija išsivysto palaipsniui per daugelį metų, o tikslios jos priežastys nėra iki galo išaiškintos. Tačiau ligos išsivystymą gali padidinti per didelis druskos kiekis mityboje, nepakankamas fizinis aktyvumas, dažnas alkoholio vartojimas, rūkymas bei stresas. Įtakos pirminei hipertenzijai atsirasti taip pat turi genetika bei amžius.
Tuo tarpu antrinę hipertenziją gali sukelti kitos turimos ligos. Ji pasireiškia staiga, dažnai sukeldama didesnį kraujospūdį nei pirminė hipertenzija. Dažniausios priežastys – inkstų ligos, miego apnėja, skydliaukės sutrikimai ar ilgalaikis tam tikrų vaistų vartojimas.
Mažiau druskos, daugiau skaidulų ir magnio
Norėdami kontroliuoti aukštą kraujo spaudimą, žmonės turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius. Pasak Jungtinės Karalystės širdies ir kraujagyslių tyrimų labdaros organizacijos „British Heart Foundation“, vertėtų atsisakyti maisto produktų, kuriuose yra daug druskos, cukraus ir riebalų, taip pat saikingai vartoti alkoholį ir kofeiną.
Druskos per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 6 gramus, t. y. maždaug vieną arbatinį šaukštelį. Įprastuose maisto produktuose, pavyzdžiui, alyvuogėse, marinuotuose agurkuose, įvairiuose padažuose ir apdorotoje mėsoje, paprastai jos būna daug. Todėl atidžiai skaitydami produktų etiketes, galėsite kontroliuoti suvartojamą druskos kiekį.
Nesudėtingai pakoreguoti savo įpročius galite ir gamindami namuose. Vietoj didelio druskos kiekio, patiekalams gardinti naudokite prieskonines žoleles, pavyzdžiui, baziliką, petražoles, čiobrelius ar rozmarinus, kurie jiems suteiks išskirtinių skonių.
Magnio ir skaidulų turtingi maisto produktai taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį. Į savo maisto racioną reikėtų įtraukti įvairius vaisius ir daržoves, pavyzdžiui, bananus, avokadus, papajas, špinatus, brokolius ar Briuselio kopūstus. Vertėtų rinktis pilno grūdo produktus, o ne perdirbtus, liesą mėsą bei riebius pieno produktus pakeisti neriebiais.