Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, saikingai vartojama druska organizmui nekenkia, priešingai – druską sudarantys natris ir chloras yra gyvybiškai svarbios cheminės medžiagos, todėl visiškai atsisakyti šio prieskonio nevertėtų. Tačiau vartodami per daug druskos, rizikuojame susirgti širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis ar net vėžiu.
E. Gavelienės teigimu, norint vartototi tinkamus druskos kiekius, pirmiausia reikia žinoti, kiek jos jau natūraliai yra maiste. Tuomet sūdydami maistą nepersistengsime. „Pavyzdžiui, 100 gramų juodos duonos turi apie 2-3 gramus druskos. O tai jau yra beveik pusė rekomenduojamos dienos normos“, – sako gydytoja.
Pasak jos, tyrimai rodo, jog lietuviai druskos vartoja gerokai per daug ir viršija beveik du kartus specialistų rekomenduojamas normas.
„Nestlé mitybos instituto“ specialistai sako, kad dažniausiai druskos vartojame per daug tiesiog iš įpročio ir net nesusimąstome, kad jos atsisakę nieko neprarasime. Priešingai, sumažinus druskos kiekius, pavyks gyventi ne tik sveikiau, bet ir atrasti natūralų maisto skonį. Keletas patarimų, kurie padės mėgautis sveiku ir skaniu maistu.
1. Žinokite, nuo ko pradėti
Sumažinti vartojamos druskos kiekį bus sunku, jei nežinosite, kiek jos vartoti siūlo mitybos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti iki 5 gramų druskos – maždaug pilną arbatinį šaukštelį. Tai verta įsidėmėti ruošiantis mažinti druskos kiekius maiste.
Jei pageidaujate asmeninių rekomendacijų dėl druskos vartojimo, pasitarkite su savo gydytoju. Jis, atsižvelgdamas į jūsų organizmo ypatybes, pasiūlys individualų sprendimą.