Daugiau nei tris dešimtmečius pomidorus auginanti Anykščių rajono ūkininkė Jolanta Jurkėnienė teigė, jog praeiti metai buvo palankūs daržovėms. Pomidorai gerai augo ir derėjo ne tik šiltnamyje, bet ir lauke. Ji pastebi, kad lauke auginami pomidorai yra skanesni.
Aleksandro Stulginskio universitete (dabar VDU Žemės ūkio akademija) agronomijos specialybę įgijusi moteris sakė, kad ūkyje augina tas veisles, kurios labiausiai patinka ir pasiteisina, taip pat išbando naujas. J.Jurkėnienė tvirtino pamėgusi ankstyvąją pomidorų veislę Mondial, kuri atseikėja gerą ir kokybišką derlių.
Pasak pašnekovės, šios veislės sėklos – skirtos profesionalams, todėl parduodamos didesnėse pakuotėse. „Mondial yra atspari ligoms, sunokina labai skanius, didesnius už vidutinius vaisius, tinkančius ne tik salotoms, bet ir perdirbimui bei konservavimui“, – teigė Jolanta.
Ūkininkę derlingumu ir skoniu žavi oranžinės spalvos pomidorai Orange Slice, nokinantys kvapnius ir mėsingus pomidorus, sveriančius daugiau nei 250 g. Šiuos pomidorus ji augina ne vienerius metus. Orange Slice sėklų J.Jurkėnienei Lietuvoje nepavyko įsigyti. Todėl ūkininkei pagelbėjo giminaičiai, gyvenantys užsienyje.
Daugiau apie skirtingas pomidorų veisles žiūrėkite:
Išbandė naujas veisles
Pernai metais J.Jurkėnienė išbandė ir kelias naujas veisles. Ji neatsispyrė oranžiniams-geltoniems pomidorams. Labai gausiai užderėjo smulkiavaisiai, dar vadinami vyšniniais pomidorais, Sungold. Šie skanūs pomidoriukai naudojami vieno kąsnio užkandžiams, vėrinukams papuošti.
„Lūkesčius pateisino pomidorai Oranževyj banan. Pomidorai iš tiesų yra labai skanūs, mėsingi“, – pasakojo Anykščių rajono ūkininkė.
Tamsesni pomidorai, žaviu pavadinimu Čiornyj bizon, skoniu taip pat nenuvylė. Tačiau jų odelė yra labai minkšta ir greitai plyšta. Todėl J.Jurkėnienė šios veislės pomidorus rekomenduoja naudoti padažų gamybai. Labai skanūs, mėsingi pomidorai, kurių vaisiai sveria 250–300 g – Gourmandia H. Geromis skoninėmis savybėmis pasižymi ir vidutinio dydžio Harzfeuer F1 bei kt.
Teisinga priežiūra
Ūkininkė profesionalė, išauginanti daug ir skanių pomidorų, akcentavo, kad jų kokybė priklauso nuo veislės. Todėl neretai už 10 kokybiškų sėklų tenka pakloti 3–4 eurus. Ji pabrėžė, kad gausų derlių atseikėja ne tik kokybiški bei sveiki daigai, bet ir jų priežiūra. J.Jurkėnienė mielai pasidalino patirtimi, kaip prižiūrėti žydinčius ir beaugančius pomidorus.
„Kadangi lapuose vyksta fotosintezė ir gaminasi maisto medžiagos, kurios maitina aukščiau esančius pomidorus, reikia žydintiems ir beaugantiems pomidorams palikti žemiau esančius lapus, kad vaisiams užtektų jėgų augti dideliems ir skaniems“, – sakė ūkininkė.
Ji pridūrė, kad šiltnamiuose augančius pomidorus reikia laistyti retai, gausiai ir aplink šaknis. Esant labai šiltam orui geriausiai laistyti 2–3 kartus per savaitę.
Augina 80 veislių
Pomidorų auginimu yra susižavėjusi ir Panevėžio rajono ūkininkė Salvina Kievinienė. Pomidorus ji augina 14 metų.
„Negaliu atsispirti gerų veislių pomidorams, kurie yra ne tik spalvingi, bet ir egzotiški. Todėl anksčiau septynių arų šiltnamyje auginau 100 veislių pomidorus, pernai – 80. Beveik visas anksčiau augintas veisles pakeičiau naujomis. Tai man – labai įdomu. Tai ne tik darbas, bet ir hobis“, – tvirtino Salvina.
Jos šiltnamyje dera hibridiniai ir veisliniai pomidorai, aukštaūgiai, žemaūgiai ir vidutinio ūgio. Tai gausiai derantys Oxheart, išraiškingai atrodantys – tarsi siaura širdis – avietiniai Rugby ir ryškios spalvos Rozalina Rossa. Įdomūs ir tuščiaviduriai pomidorai, tinkami įdaryti mėsai. Labai gražūs, spalvingi, margai juodi, panašūs į slyvas Gargamelis, ryškiai geltoni, egzotinio skonio, derlingi – Orange strawberry ir kt.
Surengė šventę
Pernai metais S.Kievinienė savo ūkyje buvo surengusi pomidorų šventę, kurioje pomidorai buvo ne tik apžiūrimi, bet ir degustuojami. Buvo prisiminta pomidoro istorija, kalbėta apie pomidorų auginimą, priežiūrą, karantininius kenkėjus, pasaulio rekordus, patiekalus iš pomidorų. Pomidorų mylėtoja pasidžiaugė auginamomis daržovėmis, kurios kas antrą dieną atseikėja gausų 150 kg derlių! Per savaitę jį savo ūkyje priskina daugiau nei pusę tonos įvairiaspalvių pomidorų.
„Auginu pomidorus, kurių istorija labai įdomi. Lankydamasi Jungtinėse Amerikos Valstijose, iš ekologinio ūkio už 6 dolerius nusipirkau pomidorą, kuris neturėjo pavadinimo. Iš jo išrinkau sėklytes ir parsivežiau namo. Šie pomidorai bulviniais lapais ūkyje dera gausiomis kekėmis, vienas pomidoras sveria 800–900 gramų. Jį pavadinau Pensilvanija, tokiu pavadinimu kaip ir valstija, kurioje jis augo“, – prisiminimais pasidalijo Salvina.
Ūkininkė pasidžiaugė, kad erdviame šiltnamyje gera oro cirkuliacija, nes šiltnamio šonai atsisuka ir išsiima. Todėl pomidorų ligų protrūkio išvengiama.
Dažna liga
Dr. Elena Survilienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja
Daržininkai, šiltnamiuose auginantys pomidorus, susiduria su itin dažna liga – pomidorų viršūniniu puviniu. Ją sukelia nepalankios augalų, auginamų šiltnamiuose, sąlygos: kalcio trūkumas, dideli dirvos ir aplinkos temperatūrų svyravimai. Kai greitai augantis vaisius negauna reikiamo kiekio kalcio, arba dėl įvairių priežasčių jo neįsisavina, ties vaisiaus viršūne susiformuoja sausa, įdubusi dėmelė. Kalcio trūkumas atsiranda, jei dirvoje stinga drėgmės arba yra jos perteklius.
Kartais siūloma pomidorų lapus 3–4 kartus (kas savaitę) purkšti 0,2 proc. kalcio chlorido tirpalu. Tokie purškimai gali būti naudingi prieš stresą ir streso metu, kai nusistovi karščiai ir sausra. Taip pat vertėtų pagerinti dirvos kokybę ir sureguliuoti laistymą.