Vakaro linksmybės mieste yra vienas iš gyvenimo teikiamų malonumų, tačiau kitos dienos rytas gali tapti košmaru, jei šiek tiek per daug atsipalaidavote ir nebuvote tam tinkamai pasiruošę.
Yra keletas būdų, kaip galite išvengti nemalonių pojūčių – kankinančio galvos skausmo ir pykinimo.
Ekspertai teigia, kad norint po vakarėlio nejausti pagirių, reikia vengti kai kurių maisto produktų dar prieš išeinant iš namų, rašo mirror.co.uk.
Bendrovės „Whiskey Masters“ generalinis direktorius Danielis Uflandas žino, kaip organizmą veikia alkoholiniai gėrimai ir sako, kad jei tinkamai pavalgysite prieš pramogaudami, galite pagirių nebijoti.
„Pirmiausia prieš vartojant alkoholį reikėtų vengti sūrių užkandžių, saldaus maisto ir pieno produktų. Jei šio patarimo nepaisysite, jūsų lauks labai nemaloni savijauta“, – perspėjo jis.
Sūrus maistas
Išgėrus taurelę vilioja užkąsti spragėsiais ar traškučiais, tačiau šie užkandžiai jums padarys meškos paslaugą ir rytas nebus malonus. Taip yra todėl, kad druska prisideda prie dehidratacijos panašiai kaip alkoholis.
„Dėl per daug sūrių užkandžių atsiranda pilvo pūtimas ir susilaiko skysčiai, – aiškino D. Uflandas. – Tai trukdo organizmui efektyviai išplauti alkoholį ir gali pabloginti kitos dienos pagirių simptomus.“
Saldus maistas
Saldumynai ir angliavandeniai, pavyzdžiui, makaronai ir duona, taip pat nėra tinkamas maistas, nes organizmas angliavandenius paverčia cukrumi – dėl to cukraus kiekis kraujyje gali pakilti, o vėliau nukristi.
„Toks staigus cukraus kiekio kraujyje pokytis turės didelę įtaką savijautai po išgertuvių, – sakė jis. – Dėl staigaus cukraus sumažėjimo galite jaustis pavargę, apsvaigę ir alkoholis jus veiks stipriau.“
Pieno produktai
Trečias dalykas, kurio D. Uflandas rekomenduoja atsisakyti prieš vakarėlį, yra pieno produktai, pavyzdžiui, jogurtas, sūris ir pienas.
„Pieno produktai sulėtina virškinimą, todėl alkoholis skrandyje išsilaiko ilgiau nei įprastai, – teigė jis. – Tai sudirgina skrandžio gleivinę ir sukelia pykinimą ar pilvo pūtimą.“
Be to, pieno produktuose esantys riebalai ir baltymai sulėtina alkoholio įsisavinimą, todėl jo poveikis pasireiškia vėliau ir organizmui sunkiau jį apdoroti – sekančią dieną pagirios gali būti stipresnės.
Tinkamas maistas
Ką turėtumėte valgyti, kad išvengti pagirių? Pasak D. Uflando, galite valgyti lašišą, kurioje gausu baltymų ir sveikųjų riebalų, taip pat daug kalio turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, bananus, špinatus ir avokadus.
Tačiau geriausia, ką galite padaryti, kad išvengtumėte pagirių, yra alkoholį vartoti saikingai – nepersistenkite ir nepamirškite gerti vandens. Jei po kiekvienos alkoholinio gėrimo taurės išgersite vandens, pagirių tikrai išvengsite.
„Galiausiai siūlau valgyti ir gerti saikingai, – pridūrė jis. – Tuomet ir laiką leisite puikiai, ir kitą dieną jausitės gerai.“