„Viena didžiausių ir dažniausiai pasitaikančių maisto derinimo klaidų, kada kartu yra vartojami baltymai ir angliavandeniai. Niekada kartu nereikėtų valgyti daržovių ir vaisių, o tai ypač aktualu tiems, kurie dažnai naudoja šiuos ingredientus kokteiliams. Vaisius galima derinti nebent su tokiomis daržovėmis, kaip lapiniai augalai: špinatai, burokėlių lapai ar gražgarstės“, – patarimais dalinasi gydomosios mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.
Pasekmės nederinant maisto
Specialistė akcentuoja, jog baltymus, kaip ir angliavandenius, tinkamiausia yra vartoti su daržovėmis. Taip pat svarbu įsidėmėti, jog krakmolo turintis maistas nedera su baltyminiu maistu. Būtent dėl šios priežasties nuolat pabrėžiama, kad mėsą ir žuvį – didelį kiekį baltymų turintį maistą, rekomenduojama valgyti tik su daržovėmis – angliavandeniais, atsisakant daug krakmolo turinčių bulvių.
„Netinkami maisto deriniai mūsų organizmą gali kaip reikiant apkrauti. Tuomet nenuostabu, jog sutrinka virškinimo sistema, prasideda rėmens graužimas, pilvo pūtimas, gali imti stigti energijos, suprastėti nuotaika, produktyvumas, net pradėti varginti galvos skausmai. Ilgainiui, jei netinkami maisto deriniai valgomi kasdien ir mūsų organizmas vis daugiau apkraunamas, tai gali peraugti ir į įvairias lėtines ligas“, – teigia specialistė.
Kasdien vartojami, tačiau pavojingi, maisto deriniai
Dažnai net nenutuokiame, jog visiems įprasti maisto deriniai gali būti išties pavojingi sveikatai. Gydomosios mitybos specialistė pateikia populiariausius maisto produktus, kurie dažniausiai vartojami kartu, tačiau nuo šiol tai sužinojus, kiekvienam vertėtų jų atsisakyti.
Kiaušiniai ir kiaulienos šoninė
Valgant tokį maisto derinį vienu metu mūsų organizmas gauna ypač didelį kiekį baltymų, kas, pasak specialistų, itin apkrauna organizmą ir sutrikdo virškinimo sistemą. Be to, kad toks maistas būtų tinkamai apdorotas, organizmas yra priverstas atiduoti didelį energijos kiekį. Būtent dėl šios priežasties, pasimėgavus šiuo sočiu patiekalu, dažnai jaučiamas išsekimas, mieguistumas ir energijos trūkumas.
Pienas ir sausi pusryčiai
Tai vienas mėgstamiausių pusryčių pasirinkimų, kurį itin pamėgę yra vaikai. Tiek pienas, tiek dribsniai savo sudėtyje turi nemažą kiekį greitųjų angliavandenių. Toks maisto produktų derinys organizme sukelia staigų cukraus kiekio šuolį, dėl kurio vėliau apima nuovargis, irzlumas ir norisi dar daugiau nesveiko bei kaloringo maisto.
Vaisiai ir jogurtas
Vienus vaisius, kaip užkandį, rekomenduojama valgyti beveik kasdien, kadangi juose gausybė vitaminų, kitų organizmui naudingų medžiagų. Vaisiai gerina virškinimo sistemą bei suteikia energijos. Vis dėlto, jei šie yra vartojami su kitais maisto produktais, dažniausiai su jogurtu, galima pajusti atvirkščią rezultatą. Valgant vaisius su baltymų ar riebalų turinčiu maistu, šie linkę užsistovėti virškinamąjame trakte ir viso to rezultatas – prasidėję rūgimo procesai, sukeliantys skrandžio skausmus, pilvo pūtimą bei bendrą pablogėjusią savijautą.
Pomidorai su bulvėmis arba makaronais
Kadangi pomidoruose yra rūgšties, juos valgant su daug krakmolo bei angliavandenių turinčiu maistu, virškinimo sistema dažniausiai sutrinka. Taip atsitinka dėl to, jog pomidoruose esanti rūgštis skaido fermentus, kurie paprastai dar burnoje pradeda virškinti angliavandeniais praturtintą maistą. Dėl to, valgant bulves, makaronus ar ryžius, vietoj pomidorų patartina rinktis šviežias nerūgštines daržoves arba įvairius žalumynus.