Mitybos specialistas Mantas Liekis su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais pasidalijo, kokią naudą galima gauti iš silkės ir į ką vertėtų atkreipti dėmesį norint iš patiekalo pasisavinti kuo daugiau.
Gausybė naudingų medžiagų
Prakalbus apie silkės poveikį sveikatai, M. Liekis šį valgį vertino teigiamai. Pasak jo, silkėje galima sutikti ne vieną naudingą medžiagą organizmui.
Visų pirma, pašnekovas akcentavo tai, kad silkėje galima aptikti nemažą kiekį Omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos organizmui.
„Šis Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis gali teigiamai veikti kraujagyslių sistemą, sumažinti organizme uždegiminius procesus bei sustiprinti smegenų veiklą“, – sakė jis.
Mitybos specialistas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad silkėje galima aptikti nemažą kiekį organizmui būtinos medžiagos – baltymų.
O taip pat M. Liekis išryškino vitaminų ir mineralų gausumą silkėje. Pasak jo, šiuo valgiu galima teigiamai paveikti ne vieną organizmo sistemą.
„Silkė turi nemažai vitamino D bei B12 vitaminų. Jie teigiamai veikia žmogaus kaulų, raumenų ir nervų sistemas.
Taip pat silkėje yra tokių mineralų, kaip selenas ir jodas. Šie mikroelementai palaiko normalią skydliaukės veiklą, sustiprina žmogaus imuninę sistemą“, – teigė pašnekovas.
M. Liekis taip pat papasakojo apie tai, koks yra rekomenduojamas vienu valgiu suvartojamos silkės kiekis: „dažniausiai vienu valgiu rekomenduojama suvalgyti nuo 100 iki 150 gramų silkės.“
Anot pašnekovo, toks patiekalo kiekis gali padėti gauti pakankamai daug naudingųjų medžiagų ir neapkrauti organizmo per dideliu kiekiu druskos, kurios silkėje aptinkama gana nemažai.
Problema – pagardai
Visgi, nors silkė pasižymi visa puokšte naudingų medžiagų, M. Liekis atskleidė, kad vienas aspektas ją paverčia ne itin naudingu maistu.
Pasak jo, didžiausia problema slypi pagarduose, kuriuos lietuviai negailėdami deda ant valgio.
„Dažniausiai problema kyla tada, kai silkės suvalgome per daug ir kai ji yra paruošta su per dideliu kiekiu nesveikų priedų.
Vėlgi, tai susiję su silkės ruošimui naudojamu dideliu druskos kiekiu, kuris gali padidinti kraujospūdį ir apkrauti inkstus“, – įspėjo pašnekovas.
Anot jo, pravertus lietuviškų receptų knygas galima matyti ne vieną siūlomą būdą paruošti silkę naudojant riebias medžiagas.
Visa tai sveikatos neprideda ir, pasak pašnekovo, gali padidinti per dieną suvartojamų kalorijų skaičių.
„Prie silkės neretai yra patiekiama daug riebių pagardų – grietinėlės, majonezo, aliejaus. Tai padidina patiekalo kaloringumą, o per didelis kalorijų suvartojimas gali lemti svorio prieaugį“, – aiškino jis.
Dar vienas aspektas, kurį akcentavo mitybos specialistas, yra cukraus kiekis lietuvių pamėgtame valgyje. Anot jo, cukraus kiekio nevertėtų praleisti pro akis, nes tai gali sutrikdyti virškinimo sistemos veiklą:
„Reikėtų žiūrėti ir kaip silkė buvo saldinta – ar į ją buvo pridėta daug cukraus ir acto. Per didelis jų kiekis gali sudirginti mūsų virškinamąjį traktą, tad vertėtų stebėti, kaip organizmas reaguoja į tokį maistą.“
Kaip pasirinkti tinkamą silkę?
M. Liekis pokalbio metu taip pat pasidalijo patarimais, kurie gali padėti išsirinkti tinkamą silkę šventiniam stalui.
Pasak specialisto, svarbiausias patarimas – skaityti etiketes. Anot jo, tai gali padėti sukontroliuoti į organizmą patenkančios druskos kiekį.
„Renkantis silkę reikėtų atsižvelgti į tai, kiek druskos yra į ją pridėta. Apskritai, verta atsižvelgti į produkto sudėtį, skaityti etiketes ir atsisakyti tų produktų, kuriuose gausu pridėtinių konservantų, dirbtinių priedų ir cukraus“, – paaiškino jis.
Taip pat M. Liekis tikino, kad silkės šviežumas – dar vienas faktorius, kurio nevertėtų pamiršti. Anot jo, šviežia silkė turi turėti aiškias, ryškias akis, blizgančią bei drėgną odą.
Silkė neturėtų skleisti nemalonaus kvapo, o minkštimas turėtų būti tvirtas – tai dar du šviežios silkės bruožai, kuriais pasidalijo pašnekovas.
„Galiausiai, rinkitės silkę pagal skonį. Žinoma, vertėtų atkreipti dėmesį į jos natūralumą – ar ji natūraliai konservuota bei kokie priedai į ją dedami.
Apskritai, geriausia yra nusipirkti silkę parduotuvėje, o ją namuose paruošti pagal savo turimą sveikesnį receptą“, – sakė M. Liekis.
Baigdamas pokalbį pašnekovas patarė skaitytojams pasirinkti silkę gardinti daržovėmis. Pasak jo, taip galima surinkti daugiau naudingų medžiagų bei suvartoti didesnį silkės kiekį.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!