Prieskoniai patiekalams suteikia išskirtinumo. Bet ar žinojote, kad būtent jie gali pailginti gyvenimą arba išvaduoti nuo tam tikrų negalavimų? Posakis „ir maistas, ir vaistas“ prieskoniams tinka itin gerai – ne veltui jie nuo seno naudojami įvairių šalių medicinoje.
Ciberžolė mažina diabeto riziką
Šis egzotiškas prieskonis skoniu primena imbierą, o patiekalus nudažo dailiai geltona spalva. Ciberžolė itin populiari Azijos šalių, Indijos ir Afrikos virtuvėse. Ir jei vis dar neišmėginote jos savojoje – štai priežastis, kodėl turėtumėte tai padaryti: Tailando mokslininkai įrodė, kad net vienas šaukštelis ciberžolės miltelių per dieną perpus sumažina riziką susirgti antrojo tipo diabetu! Ciberžolėje gausu kurkumino, galingo antioksidanto, skatinančio išsiskirti insuliną. Todėl drąsiai berkite jos į žuvies, vištienos, veršienos, daržovių ir, žinoma, ryžių patiekalus.
Imbieras malšina skausmą
Ne veltui imbieras – vienas populiariausių natūralių vaistų indų medicinoje. Jis naudojamas galvos, raumenų, sąnarių ir nugaros skausmams malšinti. Imbieruose gausu gingerolio, kuris skatina skausmą malšinančių endorfinų gamybą organizme, slopina uždegimą, pagerina kraujotaką ir atpalaiduoja raumenų spazmus. Terapiniam efektui pasiekti užtenka šaukštelio smulkinto imbiero (arba trijų gabalėlių cukruoto imbiero) per dieną.
Kardamonas mažina kraujospūdį
Pasaulyje šis aromatingas prieskonis naudojamas gaminant mėsos, ryžių patiekalus. O Lietuvoje be jo sunkiai įsivaizduojami meduoliai. Kardamono galima berti į kavą, arbatą – nepakartojamas aromatas maloniai palepins jūsų skonio receptorius. Ir ne tik palepins. Mokslininkai įrodė, kad žmonėms, kenčiantiems nuo per aukšto kraujospūdžio, pradėjus kasdien gardinti maistą kardamonu, per 12 savaičių būklė pagerėjo. Kardamonas atpalaiduoja raumenis ir kraujagysles, todėl kraujospūdis šiek tiek krinta. Norite pasirūpinti sveikata ir jūs? Tereikia pusės šaukštelio kardamono per dieną!
Šalavijai gerina atmintį
Jaučiatės išsiblaškę? Darbe sunku atsiminti informaciją? Viena porcija šalavijais gardinto maisto padės sustiprinti atmintį ir lengviau įsiminsite vardus, vietas, kitus jums reikalingus faktus. Šalavijų sudėtyje esantys fenoliai teigiamai veikia smegenis, padeda nuskaidrinti mintis ir lengviau įsisavinti reikalingą informaciją.
Rozmarinas gerina virškinimą
Jei dažnai po valgio jaučiatės apsunkę, patiekalus pagardinkite 1/4 šaukštelio džiovintų rozmarinų. Jie ne tik pagerins virškinimą, bet ir palengvins sinusų spaudimą užpuolus slogai, apskritai padės atsigauti po peršalimo. Rozmarinuose esantys antioksidantai slopina sinusų uždegimą, lengvina gleivių nutekėjimą ir padeda organizmui atsigauti po peršalimo infekcijų ir virusų. Rozmarinai itin tinka su omletu, keptomis bulvėmis, kiaulienos patiekalais, jų galima berti į namuose kepamą duoną, taip pat paprasta užsiplikyti aromatingos rozmarinų arbatos.
Šafranas kovoja su depresija
Ne veltui šafranas laikomas vienu brangiausių prieskonių pasaulyje – jis ne tik aromatingas, gardus, bet ir maistingas. Viena šafrano piestelė dovanos saulės geltonį net didžiuliam puodui troškinio. Ar žinojote, kad geltona spalva kelia nuotaiką, gerina apetitą ir veikia kaip natūralus antidepresantas? Šafrano geltonis veikia dar stipriau! Šafranuose esantys antioksidantai skatina smegenis gaminti daugiau laimės hormono serotonino. Lengvai salstelėjęs šafrano skonis puikiai tinka prie jūrų gėrybių, ryžių, jautienos ir pomidorų patiekalų.
Česnakas stiprina imunitetą
Vos viena skiltelė česnako per dieną perpus sumažina riziką užsikrėsti bakterinėmis ar virusinėmis ligomis. Pasirodo, česnakuose yra net 33 organizmui itin naudingi sieros junginiai, padedantys greičiau formuotis baltiesiems kraujo kūneliams – dalelėms, kurios kaip tik ir kovoja su į organizmą patekusiais virusais bei infekcijomis. Beje, gaminant patiekalus su česnakais pravers nedidelė gudrybė: sutrintą česnaką palaikykite 10 minučių ir tik tada meskite į patiekalą – oras padės sieros junginiams įgauti aktyviausią formą.
Cinamonas atkuria energiją
Daug cukraus kasdieniame maiste (bandelės, gaivieji gėrimai, saldumynai) sukelia staigius cukraus kiekio šuolius ir kritimus kraujyje – tai sekina nervų sistemą, taigi jaučiatės pavargę. Padėtį pataisyti padės vos pusė šaukštelio cinamono – jis sulėtins angliavandenių įsisavinimą, taigi cukraus kiekis kraujyje išliks pastovesnis, o jūs nepatirsite staigaus energijos praradimo.
Pipirmėtės gerina virškinimą
Pasak Merilendo (JAV) universiteto mokslininkų, pipirmėtės palengvina virškinimą, vidurių pūtimą, sunkumo jausmą pavalgius. Jose esantis mentolis leidžia virškinamojo trakto raumenims susitraukinėti greičiau. Vienas puodelis mėtų arbatos ar keletas lapelių mėtų į jūsų mėgstamą gėrimą gali padaryti stebuklus – jausitės lengvesni, atrodysite lieknesni, nes pilvo pūtimo simptomai pasitrauks!
Muskatas malšina stresą
Indijoje šviežiai maltas muskatas nuo seno naudojamas kaip priemonė, malšinanti stresą, padidėjusį nerimą ir emocinę įtampą. Šiuose prieskoniuose yra biologiškai aktyvių junginių, kurių poveikis šiek tiek primena antidepresanto „Prozac“ veikimo principą: ramina nervus, išguja blogą nuotaiką. Ir tai padaro maždaug per 20 minučių. Be šalutinio neigiamo poveikio. Tereikia 1/8 šaukštelio per dieną – barstykite jų ant špinatų, kalafiorų, moliūgų patiekalų, mėsos, taip pat puikiai tinka kepiniams, padažams, juo galima gardinti kakavą.
Kajeno paprikos spartina svorio kritimą
O taip – vos trečdalis šaukštelio Kajeno paprikų jau privers jus ašaroti! Vis dėlto pamėginti verta. Barstykite pusę šaukštelio šių aitrių prieskonių ant kaloringų patiekalų – ir po mėnesio pasigesite vieno kito kilogramo. Kaip? Paprasčiausiai suvalgysite mažiau, greičiau pajusite sotumą. Be to, Kajeno paprikose esantys cheminiai junginiai organizme aktyvuoja riebalų deginimo procesus.
Anyžiai – nuo dujų kaupimosi
Labai proziškas klausimas, bet vis dėlto... kiek kartų per dieną išleisti iš organizmo dujas – normalu? Mokslininkų teigimu, sveikas žmogus tai turėtų daryti 14–20 kartų per dieną. Deja, kai kuriems žmonėms šios gluminančios akimirkos nutinka dažniau. O jų kiekį sumažinti padės anyžiai – kasdien po pagrindinio dienos patiekalo pakramtykite trečdalį šaukštelio anyžių sėklų (jei mėgstate saldymedžio saldainiukus – jums turėtų patikti!). Toks įprotis jau po keleto dienų duos teigiamų rezultatų – organizme kaupsis mažiau dujų. Anyžių sėklose yra anetolio, kuris padeda išsiskirti virškinimo enzimams, o šie pagerina virškinimą ir dujos žarnyne nebesikaupia.
Bazilikai kovoja su vėžinėmis ląstelėmis
Niudžersio universiteto mokslininkų teigimu, keturis kartus per savaitę suvalgant po pusę arbatinio šaukštelio bazilikų, organizme stabdomas naujų vėžinių ląstelių formavimasis. Tokį poveikį suteikia bazilikuose esantys antioksidantai, kurie stiprina imuninę sistemą ir aktyvuoja ląstelių, naikinančių nenormalias ląsteles, augimą. Bazilikas idealiai tinka prie Viduržemio virtuvės patiekalų, taip pat prie kitų valgių, kuriuose yra pomidorų, svogūnų, česnakų, alyvuogių. Ir, žinoma, nepamirškite šviežių bazilikų lapeliais pagardinti picos!
Gvazdikėliai lengvina dantų skausmą
Suskaudo dantį, o vizito pas dantistą artimiausiu metu suplanuoti nepavyks? Pakramtykite keletą gvazdikėlių – tai keletui valandų turėtų sumažinti danties skausmą ir dantenų uždegimą. Gvazdikėliuose esantis natūralus junginys eugenolis – veiksmingas anestetikas ir antibakterinė priemonė. Beje, gvazdikėlius geriausia laikyti vėsioje, tamsioje spintelėje – eugenolį pažeidžia saulės šviesa ir karštis.
Parengė Laura Mureikaitė