Laimei, gydytojas Michaelas Mosley pasidalijo paprastais patarimais, padėsiančiais sutaupyti ir išlikti sveikiems, rašo express.co.uk.
Alyvuogių aliejus
Antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių turintis alyvuogių aliejus siejamas su mažesne širdies ligų, kai kurių vėžio formų ir net demencijos rizika.
Nepaisant naudos sveikatai, šios rūšies aliejus gali būti neįkandamas dėl didelės kainos.
„Pirkite didesnius butelius ir laikykite juos spintelėje ir atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių“, – patarė jis.
Riešutai ir sėklos
Riešutai ir sėklos, kuriuose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų gali būti apsauginis skydas nuo širdies ligų iki diabeto, tačiau šie maisto produktai yra brangūs.
„Būtinai žiūrėkite ne į mažos pakuotės, o į kilogramo kainą – pakuotė gali būti labai apgaulinga, – patarė M. Mosley. – Vėlgi, stenkitės saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.“
Ankštinės daržovės ir pupelės
Pupelėse ir ankštinėse daržovėse yra antioksidantų ir skaidulų, todėl jos puikiai kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje ir aukštą cholesterolio kiekį, kartu didindamos gerųjų žarnyno bakterijų kiekį.
Nors dažnai galite rasti pupelių skardinėje už mažiau nei vieną eurą, gydytojas teigė, kad įmanoma nusipirkti ir pigiau.
„Užuot pirkę jas skardinėse ar mažose pakuotėse, pažiūrėkite, ar galite jų įsigyti didesniais kiekiais – jų galiojimo laikas yra ilgas“, – patarė M. Mosley.
Džiovintos žolelės ir prieskoniai
Priešuždegiminėmis savybėmis garsėjanti ciberžolė ir gliukozės kiekį mažinantis cinamonas – šios ir kitos džiovintos žolelės bei prieskoniai jūsų patiekalui suteikia daugiau nei skonį.
„Jų užtenka labai ilgai, todėl galite apsvarstyti galimybę pirkti juos didesnėse pakuotėse, – aiškino gydytojas. – Netgi galite užsiauginti kai kuris žoleles savo sode ar ant palangės.“
Kiti patarimai
Gydytojas M. Mosley rekomenduoja kitą biudžetą tausojantį būdą – pirkti šaldytus vaisius ir daržoves, nes jie užšaldomi netrukus po nuskynimo, kad išlaikytų savo gerąsias savybes.
„Tai daug pigesnis pasirinkimas nei pirkti šviežius vaisius bei daržoves ir taip ne tik sutaupoma, bet ir mažiau švaistomas maistas.“