Kiekvieną sekmadienį žinomas vyras lankosi vis kitame Lietuvos ūkyje, kuriame ir pats patiria naujų kartų. Šįkart jo lauks pažintis su žvejyba Raseinių žuvininkystės ūkyje, kuriame tvenkiniai apima net 1000 hektarų!
Tik ar pažintis su karpiu virtuvės šefui pavyks sklandžiai?…
Minėtame ūkyje įsikūręs ir restoranas „Karpynė“, kurio pavadinimas kilo nuo žuvies karpio. Sunku patikėti, tačiau vien per 2019 m. čia buvo suvalgyta daugiau nei 20 tonų būtent šios žuvies! Įdomu tai, kad restorano šeimininkė jam ne tik vadovauja, bet prieš 8 metus čia netgi iškėlė savo vestuves…
Kristina ir Gian Luca plaukios tvenkinyje, kuriame – net 5,8 tonų žuvies, o vėliau nors vieną karpį, kad galėtų ruošti savo patiekalą, čia sugauti bandys ir virtuvės šefas. Žvejybą jis vadins lietuviška meditacija, tačiau kartu pripažins, kad tai – tikrai nėra stiprioji jo pusė. Pasirodo, kad paskutinįkart tai darė vaikystėje…
Tiesa, pagauti karpį – ne taip paprasta. Kaip pasakos Kristina, ši žuvis yra ganėtinai gudri, todėl Gian Lucai prireiks kelių pamokų, o galiausiai – net ir pagalbos iš filmavimo komandos.
„Visi žino, kad valgyti žuvį yra sveika – tai jau nieko nebenustebins. Tačiau labai svarbu žinoti, kokia žuvis yra valgoma. Mes didžiuojamės, kad tikrai žinome, kokią žuvį patiekiame klientui. Tame pačiame ūkyje, kur jos pagaunamos, auginami ir grūdai, pašarai, kuriais jas šeriame. Kaip ir žmogui svarbu, ką valgo, ir ką savyje kaupia, taip ir šiame restorane ekologiškai užaugintas karpis turi labai daug naudingų savybių“, – sakys Kristina.
Vis dėlto didžiausi netikėtumai lauks tada, kai Gian Luca kartu su „Karpynės“ virtuvės šefu Kęstučiu imsis gaminti patiekalus su karpiu. Laidos vedėjas ruoš ypatingą itališką patiekalą, kuriame persipins ir mėsos, ir žuvies skoniai. Netikėtam patiekalui jis naudos lašinius, Parmos kumpį, krapus, česnakus, rozmariną, čiobrelį bei pagrindinį akcentą – karpį.
O štai tikras karpio specialistas, restorano virtuvės šefas Kęstutis Gian Lucai parodys, kaip paruošti karpio tartarą. Jam jis naudos trintą varškę su saulėje džiovintais pomidorais ir maskarponės sūriu, taip pat duonos traškučius, ridikėlius, imbierą, marinuotus jūros dumblius ir karpio file.
Kaip tinkamai, paprastai, tačiau be galo gardžiai paruošti karpį? Ką nuveikti gali ūkio restorane apsilankę poilsiautojai? Galiausiai, kaip Gian Lucai seksis žvejoti?
Visi atsakymai į klausimus apie šias karpio subtilybes – jau šį sekmadienį, 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3!