Britų virtuvės šefas J. Martinas laidą „Šeštadienio virtuvė“ vedė 10 metų – nuo 2006 iki 2016 m. Tuomet įvyko skaudus nutikimas, dėl kurio jis buvo priverstas daugiau laiko skirti sau.
„Likus maždaug šešiems mėnesiams iki pasitraukimo iš „Šeštadienio virtuvės“ buvau Dubajuje, kur rengiau maisto festivalį. Patalpoje buvo du tūkstančiai žmonių.
Sėdėjau ir kalbėjausi su nuostabiu vaikinu, tokio pat amžiaus kaip ir aš, su tuokia pat istorija, pradžia nuo nulio. Tik jis išvyko į Dubajų ir įkūrė vieną didžiausių leidyklų Emyratuose.“
Jamesas tęsė: „Jis atsistojo, kad pristatytų šou, bet kol jis buvo scenoje, tai įvyko. Aš mačiau, kaip jis prarado sąmonę ir trenkėsi į grindis. Širdies smūgis. Jis mirė dar prieš nukrisdamas ant grindų.“
Interviu „Mail Online“ Jamesas pridūrė: „Gyvenime sulauki tokio amžiaus, kai miršta tavo draugai. Tada pagalvoji: „Palauk! Visą gyvenimą dirbai, dirbai, dirbai, neturėdamas laiko sau ir aplinkiniams“. Todėl priėmiau sprendimą atidžiau pradėti žiūrėti į tai, kaip gyvenu.“
Kai Jamesas paliko „Šeštadienio virtuvę“, jis prisipažino, kad jam „nebuvo labai gerai“ ir jam buvo atliktos „kelios operacijos“, rašo express.co.uk.
Viskas vyko žaibiškai
Tai, kad Jamesas tapo liudininku, kaip jo akyse jauną vyrą ištiko širdies smūgis, ir tai, kad jis prarado ne vieną draugą dėl kitų sveikatos sutrikimų, privertė jį iš naujo susidėlioti savo prioritetus.
Svarbiausia – gera sveikata, nes be jos gyvybė atsiduria pavojuje, tad kaip užtikrinti, kad sumažintumėte ligų riziką? NHS nurodo daugybę veiksnių, turinčių įtakos žmogaus ilgaamžiškumui.
Pagrindiniai ilgaamžiškumo veiksniai – normalus, sveikas svoris, pakankamas fizinis aktyvumas, kokybiškas miegas ir gera mityba. Žalingi įpročiai – alkoholio vartojimas, rūkymas ir nejudrus gyvenimo būdas – gali sukelti įvairias ligas.
Kasdien valgydami pakankamai vaisių ir daržovių gauname kūnui būtinų mineralų ir vitaminų. Pavyzdžiui, galite įdėti vaisių į pusryčių dribsnių dubenėlį.
Sveikoje mityboje taip pat turėtų būti mažai druskos ir riebalų, todėl rekomenduojama valgyti kuo mažiau saldumynų, traškučių. Cukrus gali būti paslėptas ir kasdien vartojamuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pusryčių dribsniuose. NHS rekomenduoja valgyti „paprastą košę, paprastus viso grūdo sausainius arba viso grūdo dribsnius“.
„Iškeitę dubenėlį saldžių pusryčių dribsnių į paprastus dribsnius, per savaitę iš savo mitybos raciono galite pašalinti net 70 g cukraus (iki 22 cukraus kubelių).
Be to, avižų košė yra pigi, joje yra vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų. Košę gaminkite su liesu pienu arba vandeniu“, – pataria sveikatos priežiūros specialistai.