Restoranas „Kuchmistrai“ įsikūrė gražiame sename dvare ir čia ne tik rengia šventes ir gamina skaniausius patiekalus, bet taip pat veda edukacijas apie dvaro virtuvę.
Virtuvės šefas Artūras čia dirba jau šešerius metus ir tam turi svarią priežastį – nori lietuviams parodyti, kad lietuvišką virtuvę sudaro ne tik bulvės ir kiauliena.
Jis išdavė, kad lietuviai, panašiai kaip italai, savo virtuvėje naudoja įvairiausius įdomius produktus, tik bėgant metams tai pamiršome.
Pavyzdžiui, šalies virtuvėje naudoti įvairiausi prieskoniai, kuriuos į šalį atvežė Bona Sforca. Ji, be kita ko, atvežė ir alyvuogių aliejų, kuris iš rinkos išstūmė taukus.
Tad nenuostabu, kad į Zyplių dvarą atkeliauja ne tik norintys pažinti Lietuvą, bet ir paragauti tikrų, senovinių, autentiškų šalies skonių.
Pokalbiams persikėlus į virtuvę, Antanas parodė, kaip pasigaminti tikrą lietuvišką patiekalą – keptą varškės sūrį, prie kurio puikiai dera saldus padažas.
Keptas varškės sūris su saldžiu padažu
Reikės: varškės sūrio; prieskonių (peletrūno, kadagių uogos, druskos, raudonėlio ir ciberžolės); 50 g sviesto; rozmarino šakelės.
Padažui: 30 g svarainių uogienės; 30 g agrastų uogienės; 30 g medaus; citrinos žievelės; šafrano.
Susmulkiname prieskonius ir jais ištriname varškės sūrį. Ant sūrio uždedame gabaliuką sviesto ir šauname į 180 laipsnių orkaitę 10 minučių.
Per tą laiką, kol sūris kepa, darome padažą: sumaišome svarainių ir agrastų uogienę, pilame medaus ir įtarkuojame citrinos žievelės. Viską pakaitiname ir pagardiname šafranu. Iškepusį sūrį ragaujame su padažu. Skanaus!