Vis tik savo godumą pavyks suvaldyti išmokus, kaip teisingai nustatyti maisto porcijų dydį.
„Kiekvienam žmogui porcijų dydis turėtų skirtis, nes kiekvienas iš mūsų – skirtingo kūno sudėjimo“, - sakė dietologė Rhiannon Lambert.
Skaičiuodami, kiek turėtumėte suvalgyti baltymų, vadovaukitės savo delnais – kasdien turėtumėte suvalgyti po dviejų delnų dydžio porciją baltymų – mėsos, žuvies, tofu at kt. Pakankamas kiekis baltymų jūsų mityboje užtikrins raumenų augimą, stiprins jūsų kaulus, mažins kraujospūdį. Tai ypač svarbu aktyviai gyvenantiems.
Skaičiuodami riebalus, vadovaukitės savo nykščiu – su kiekvienu valgiu suvalgykite ne daugiau riebalų, nei jūsų nykščio dydis (maždaug arbatinis šaukštelis). Riebalai – tai augaliniai aliejai, riešutų ar kokosų sviestas. Juose gausu organizmui naudingų kalorijų, tačiau jai piktnaudžiauti nederėtų.
Skaičiuodami angliavandenius, pasitelkite delną – su kiekvienu valgiu užteks saujelės angliavandenių – pilno grūdo ryžių, saldžiųjų bulvių, duonos ar makaronų.
O daržovių galite kirsti kur kas daugiau – net dvi saujas su kiekvienu valgiu. Daržovėse gausu vitaminų ir mažai kalorijų.
Jei norite apskritai sumažinti savo maisto porcijas, dietologė pataria rinktis šiek tiek mažesnes lėkštes.