Prasta mityba, į kurią įeina daug pusfabrikačių ir nepakankamai maistingųjų medžiagų neigiamai veikia ne tik jūsų taliją – tai taip pat didina vėžio riziką.
Naujas tyrimas parodė, kad 80 000 vėžio diagnozių Jungtinėse Valstijose 2015 metais „gali būti siejamos su prasta mityba“.
Šie šokiruojantys skaičiai reiškia, kad prasta mityba yra atsakinga už 5,2% visų vėžio atvejų JAV.
Pasak šio tyrimo, kuris buvo publikuotas „JNCI Cancer Spectrum“, žarnyno vėžiui priskiriamas „didžiausias skaičius ir proporcija su mityba susijusių atvejų.“
Taip pat pabrėžiami tam tikri mitybos tipai, kurie kelia didžiausią pavojų.
Tai – valgiaraščiai, kuriuose labai nedaug pilno grūdo ir pieno produktų bei daug perdirbtos mėsos gaminių.
Taigi, per gausus ar nepakankamai gausus tam tikrų produktų vartojimas gali padidinti mirtino vėžio riziką. Štai penki mitybos patarimai, jei norite apsisaugoti nuo vėžio.
Valgykite daugiau pilno grūdo produktų
Tyrimas sieja nepakankamai pilno grūdo gaminių turinčią mitybą su vėžiu.
„Bowel Cancer UK“ pataria laikytis kai kurių rekomendacijų, jei norite pagerinti mitybą ir sumažinti riziką.
Visų pirma, valgykite daugiau pilno grūdo produktų, ankštinių ir kitų daržovių bei vaisių.
Skaidulos padeda maistui judėti per virškinimo sistemą, o vaisiai bei daržovės apsaugo nuo žarnyno vėžio, nes juose yra antioksidantų, kurie stabdo ląstelėms daromą žalą.
Vartokite daugiau pieno produktų
Tyrime taip pat išryškėjo pakankamai pieno produktų neturinčios mitybos žala. Pienas, sūris ir jogurtas yra puikūs baltymų ir kalcio šaltiniai.
Tačiau svarbu žiūrėti, kad juose nebūtų daug riebalų ir cukraus.
Valgykite mažiau raudonos mėsos
Žarnyno bei skrandžio vėžys taip pat siejamas su mityba, kurioje daug perdirbtos mėsos gaminių.
Raudona mėsa – tai jautiena, ėriena, kiauliena ir ožkiena, o „Bowel Cancer UK“ rekomenduoja tokios mėsos valgyti mažiau nei 500 g per savaitę, kad sumažėtų pavojus.
Meskite lauk gazuotus gėrimus
Tyrimas taip pat parodė, kad cukrumi saldinti gėrimai yra susiję su nutukimu ir 13 vėžio formų.
Tuo tarpu kovo mėnesį atliktas tyrimas atskleidė, kad kasdien geriama dietinė kola „didina ankstyvos mirties pavojų.“
Tyrimui vadovavusi dr. Yasmin Mossavar-Rahmani sakė: „Daugelis sveikai maitintis norinčių žmonių, ypač tie, kurie turi viršsvorio ar yra nutukę, geria saldintus gėrimus be kalorijų, kad jų suvartotų mažiau.
Mūsų tyrimas ir stebimieji tyrimai parodė, kad dirbtinai saldinti gėrimai nėra nekalti ir gausus jų vartojimas yra siejamas su didesne insulto bei širdies ligų rizika.“
Venkite perdirbtų mėsos gaminių
„Bowel Cancer UK“ rekomenduoja kiek įmanoma vengti perdirbtų mėsos gaminių, pavyzdžiui, šoninės, kumpio, dešrelių ir dešros.
Perdirbta mėsa – tai tokie gaminiai, kurie yra rūkyti, vytinti, sūdyti ar kitaip apdoroti cheminėmis medžiagomis.