Naujo tyrimo metu buvo išnagrinėti daugiau kaip 6 000 suaugusiųjų nuo 45 iki 84 metų amžiaus duomenys ir nustatyta, kad avokadų vartojimas gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką, ypač tiems žmonėms, kurių kraujyje nustatytas avokadų vartojimo biožymeklis.
Žurnale „The Journal of Nutrition“ paskelbtos išvados rodo, kad maisto produktų apykaita gali turėti tiesioginės įtakos mūsų sveikatai.
Analizuodami 6 224 vyresnio amžiaus suaugusiųjų duomenis, mokslininkai ypač domėjosi, kiek avokadų žmogus suvalgo, taip pat jo cukraus ir insulino kiekiu kraujyje nevalgius.
Avokadų nauda
Jie tyrė avokadams būdingus metabolitus kraujyje, kurie rodo, kad žmogus valgė avokadų. Todėl manoma, kad kai kuriems žmonėms avokadai gali būti naudingi palaikyti cukraus pusiausvyrą kraujyje, tačiau nebūtinai visiems.
Ankstesniais tyrimais taip pat nustatyta, kad avokadai turi teigiamos įtakos 2 tipo diabeto rizikos mažinimui.
Šių metų pradžioje Bayloro medicinos koledžo mokslininkai ištyrė, kaip avokadų vartojimas mažina tikimybę susirgti šia liga, rašo express.co.uk.
Gydytojos Alexis Wood, USDA/ARS Vaikų mitybos tyrimų centro Baylor ir Teksaso vaikų ligoninės pediatrijos-mitybos docentės teigimu, sveika mityba ir fizinis aktyvumas yra veiksmingiausi gyvenimo būdo pokyčiai, padedantys valdyti antrojo tipo diabetą ir užkirsti jam kelią.
Ji tiria, kuriuos populiarius ir lengvai paruošiamus maisto produktus galima įtraukti į mitybos racioną.
Tyrime, paskelbtame žurnale „Journal of Diabetes Mellitus“, buvo naudojami esami duomenų rinkiniai, gauti iš didelės ispanakalbių suaugusiųjų populiacijos Jungtinėse Amerikos Valstijose, o dalyviai buvo priskirti avokadų vartotojams ir nevartojantiems, remiantis pranešimais apie tai, ką jie valgė per dvi tipiškas dienas.
Dalyvių buvo prašoma užrašyti visą maistą ir gėrimus, suvartotus per pastarąsias 24 valandas.
Tyrėjai įvertino avokadų vartojimo ryšį su tuo, ar dalyviui per šešerius stebėjimo metus išsivystė antrojo tipo diabetas.
Buvo nustatyta, kad avokadų vartojimas per šešerius metus 20 proc. sumažino riziką susirgti antrojo tipo diabetu.
Avokadai ne tik teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje, bet ir gali padėti numesti svorio bei sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Sveikieji riebalai, vadinami mononesočiaisiais, gali padėti ilgiau jaustis sotiems.
Šie riebalai taip pat padeda palaikyti gerojo DTL cholesterolio kiekį ir mažina blogojo MTL cholesterolio kiekį kraujyje.