Įprastą karvės pieną sumanius pakeisti augaliniu gėrimu gali būti nelengva išsirinkti iš labai plačios pasiūlos. Augalinių pieno alternatyvų įvairovė išties didelė ir kiekvienas gėrimas skiriasi ne tik savo skoniu ir tekstūra, bet ir maistine verte. Kaip tik todėl nėra vieno paties geriausio pieno pakaitalo. Savo ruožtu yra galimybė iš plačios pasiūlos išsirinkti individualų mitybos planą bei skonį geriausiai atitinkantį augalinį gėrimą.
Sojos gėrimas – viena populiariausių pieno alternatyva
Kremiška sojos gėrimo tekstūra primena įprastą pieną, tai viena iš priežasčių, kodėl šį gėrimą jau seniai puikiai žino vegetarai, veganai bei netoleruojantys laktozės. Tai malonaus skonio, daug baltymų turintis gėrimas, kurį galima gerti bei naudoti maisto ruošimui vietoje įprasto pieno.
Siekiant mėgautis išties vertingu gėrimu visada pirmenybę teikite iš ekologiškai užaugintų sojų pagamintam pieno pakaitalui. Tuomet būsite tikri, kad produktas pagamintas iš aukščiausios kokybės žaliavos be GMO, kuri užauginta nenaudojant pesticidų, herbicidų ir kitų sintetinių trąšų.
Mėgstamų riešutų gėrimas
Iš migdolų, anakardžių, kokosų ir kitų riešutų pagaminti gėrimai įvairuoja savo tekstūromis, riebumu ir kitomis savybėmis. Ieškantiems mažiausiai kaloringos pieno alternatyvos LIVIN rekomenduoja atkreipti dėmesį į migdolų gėrimą. Tai vertingas pieno pakaitalas, turintis daug baltymų. Malonaus riešutinio skonio pieno alternatyva be pridėtinio cukraus neturi ir natūralių cukrų, tad ji puikiai tinka tiems, kurie siekia suvartoti mažiau kalorijų. Tiesa, šio gėrimo tekstūra yra kiek skystesnė ir nepasižymi kremiškumu.
Itin mažai natūralių cukrų yra ir anakardžių bei kokosų gėrimuose, žinoma, jei jų sudėtyje nėra pridėto cukraus. Jei neturite alergijos riešutams, išbandykite bent keletą iš riešutų pagamintų pieno alternatyvų ir išsirinkite labiausiai patinkančią.
Iš grūdinių kultūrų pagamintos pieno alternatyvos
Pieno pakaitalai iš avižų, ryžių, sorų ar kitų grūdinių kultūrų pasižymi subtiliu skoniu, be to, juose yra skaidulų, kas nėra būdinga įprastam gyvulinės kilmės pienui.
Sparčiai populiarėjantis avižų gėrimas iš kitų pieno alternatyvų išsiskiria tuo, kad jame daugiau angliavandenių. Kreminė tekstūra ir subtilus skonis atveria itin plačias galimybes jį įterpti į įprastą savo šeimos valgiaraštį. Avižų „pienu“ balinkite kavą, jis puikiai tiks su sausais pusryčiais bei kitais pusryčių patiekalais. Paįvairinimui išbandykite avižų gėrimus su vanile, kakava ar kitais skoniais. Jei laikotės mitybos plano be glitimo, teks atidžiau paieškoti tinkamo gėrimo, nes natūraliai šio baltymo avižose yra.
Kanapių gėrimas
Pastaruoju metu vis daugiau žmonių atranda įvairiausius kanapių produktus. Jei žavitės šia tradicine kultūra, verta paragauti ir iš kanapių sėklų gaminamo gėrimo. Šiame pieno pakaitale natūraliai nėra gliuteno, jis tiks ir turintiems alergijas riešutams arba sojoms. Kanapių gėrimas išsiskiria savitu žemišku skoniu, kuris kažkiek primena saulėgrąžų ar moliūgų sėklų poskonį.
Nesvarbu, kurią augalinę pieno alternatyvą norėsite išbandyti, verta prisiminti, kad verčiau rinktis sveikatai palankų gėrimą be pridėto cukraus. Žinoma, svarbi ir sudėtinių dalių kokybė, todėl niekada nesuklysite pirmenybę teikdami ekologiškiems pieno pakaitalams. Taip pat išmintingas pasirinkimas yra pieno alternatyvos, papildytos kalciu.
Augaliniai gėrimai dėl savo sudėties nebūtinai turi būti laikomi šaldytuve, kol pakuotė neatidaryta, tačiau atidarius rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti per keletą dienų. Beje, augaliniai pieno pakaitalai gali būti ir miltelių pavidalo, iš jų akimirksniu paruošite tiek šaltą, tiek karštą gėrimą.