Ingredientai: citrina; truputis šviežių čiobrelių; 1–1,5kg svorio viščiukas, geriausia – ekologiškas; 2–3 skiltelių česnako; 1 v.š. alyvuogių aliejaus; jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.
Gaminimo būdas
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C (180 °C, jei orkaitė ventiliuojama). Citriną išilgai įpjaukite iki pusės. Į citrinos vidų įdėkite šakelę čiobrelių ir tuomet citriną įstatykite į viščiuko ertmę.
Nuo likusių čiobrelių nuskinkite lapelius ir sudėkite juos į dubenį. Česnako skilteles kiek suspauskite delnu, kad jos įskiltų. Nuimkite česnako žieveles ir skilteles taip pat sudėkite į dubenį.
Įpilkite alyvuogių aliejaus. Trintuvu sumalkite čiobrelius, česnaką ir aliejų. Turėtumėte gauti skystą padažą. Šaukštu laistykite visą vištieną, kad padažas patektų į visas, net ir sunkiai pasiekiamas vietas.
Viščiuką įdėkite į kepimo indą ir ant jo supilkite padažo likutį. Dosniai viščiuką pagardinkite jūros druska ir pipirais. Viščiuką uždenkite aliuminio folija, jos neprispausdami, ir kepkite orkaitėje 30 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar 30 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 180 °C (160 °C ventiliuojamoje orkaitėje) ir kepkite dar 25 minutes, kol viščiukas bus visiškai iškepęs.
Tai galima patikrinti peiliu įbedus į šlaunelę – sultys turi būti skaidrios. Tuomet orkaitę išjunkite ir viščiuką joje palikite dar 10 minučių. Dabar viščiuką iš orkaitės galite išimti ir pradėti pjaustyti.
Dar kartą aplaistykite vištieną kepimo inde likusiomis sultimis. Patiekite didelėse lėkštėse.