• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltoji mišrainė – patiekalas, kuris artėjant žiemai vis dažniau puikuojasi ir ant kasdienio, ir šventinio lietuvių stalo. Ir nors tradiciniai baltosios mišrainės receptai išlieka populiariausi – nereiškia, kad su jais negalima improvizuoti. Ar kada pagalvojote, kad baltąją mišrainę paskaninti galite žuvimi ar krevetėmis, vietoje virtų bulvių ir morkų naudoti keptas?

Baltoji mišrainė – patiekalas, kuris artėjant žiemai vis dažniau puikuojasi ir ant kasdienio, ir šventinio lietuvių stalo. Ir nors tradiciniai baltosios mišrainės receptai išlieka populiariausi – nereiškia, kad su jais negalima improvizuoti. Ar kada pagalvojote, kad baltąją mišrainę paskaninti galite žuvimi ar krevetėmis, vietoje virtų bulvių ir morkų naudoti keptas?

REKLAMA

Vos keli netikėti sprendimai šiam, visiems žinomam patiekalui, suteiks naujų spalvų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad baltoji mišrainė pirkėjų tarpe yra viena mėgstamiausių ir rikiuojasi populiariausių mišrainių tope.

„Iki žiemos švenčių liko daugiau nei mėnuo, bet pirkėjai jau pradeda galvoti, kaip atrodys jų šventinis stalas. Artėjant Kalėdoms, matome tradiciniams švenčių patiekalams skirtų produktų paklausos augimą. Pavyzdžiui, per didžiąsias metų šventes Kalėdas ir Velykas majonezo pardavimai pasiekia piką.

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausi yra didesniuose, 400 g talpos, stikliniuose induose parduodami majonezai. Visgi, pažvelgę į pirkėjų krepšelius matome, kad jie ne tik gamina mišrainę patys, bet ir perka iš anksto paruoštą. Pardavimų duomenys rodo, kad baltoji mišrainė yra populiariausių salotų ir mišrainių penketuko antrojoje vietoje ir nusileidžia tik Cezario salotoms“, – teigia V. Budrienė.

REKLAMA

Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė, sako, kad net toks iš pažiūros paprastas patiekalas, kaip baltoji mišrainė, kiekvienos šeimininkės gali būti ruošiamas skirtingai. Nors tradicinės baltosios mišrainės pagrindas yra virtos bulvės, morkos, kiaušiniai, konservuoti žirneliai, rauginti arba marinuoti agurkai ir majonezas, naujų skonių jai galima suteikti įtraukus netikėtų ingredientų.

„Gaminant baltąją mišrainę galima lengvai eksperimentuoti. Jeigu norite pasigaminti sotesnį mišrainės variantą, naudokite mėgstamą dešrą, kumpį, rūkytą šoninę, vištieną ar kalakutieną.

REKLAMA
REKLAMA

Norintiems mišrainei suteikti gaivumo – galima naudoti daugiau šviežių daržovių, prieskoninių žolelių. Eksperimentuoti galima ir su padažu: kad būtų šiek tiek lengvesnis, majonezą pamaišyti galima su graikiniu jogurtu ar grietine“, –  pranešime spaudai pasakoja minėto prekybos tinklo atstovė ir dalijasi dar keliais patarimais, kaip paskaninti tradicinę baltąją mišrainę.

Netikėti baltosios mišrainės ingredientai

Bulves ir morkas ne virkite, o kepkite. Norint baltai mišrainei suteikti naujų spalvų – jai skirtas daržoves, bulves, morkas iškepkite orkaitėje. Morkas ir bulves galite kepti specialiame inde supjaustę griežinėliais bei skiltelėmis, aplakstę aliejumi ir mėgstamais prieskoniais arba visa suvynioję į foliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau šviežių daržovių. Į baltąją mišrainę tinka ne tik rauginti agurkai ar konservuoti žirneliai, bet ir šviežios daržovės: porai, ridikėliai, avokadai, kukurūzai, netgi šviežia cukinija. Nepamiršti reikėtų ir prieskoninių žolelių. Čia derės tiek krapai, tiek petražolės, svogūnų laiškai.

Žuvis ir jūros gėrybės. Galbūt skamba kiek neįtikėtai, tačiau į tokią mišrainę puikiai tinka ne tik mėsa, bet ir žuvis. Mišrainę gardinti galite tiek konservuotu tunu, tiek rūkyta žuvimi, pavyzdžiui, skumbre, lašiša ar virtomis krevetėmis. Jeigu norite mišrainę pagardinti dar įmantriau – naudokite ikrus.

REKLAMA

Pagardų įvairovė. Nors baltoji mišrainė neatsiejama nuo majonezo – vien juo apsiriboti nereikėtų. Jeigu norisi šiek tiek aštrumo, prieš dedant ant mišrainės majonezą galima sumaišyti su krienais, garstyčiomis, netgi keliais šaukšteliais graikiško jogurto.

Nepamirškite veganiškos versijos. Veganišką baltosios mišrainės versiją pasigaminti taip pat labai paprasta, tereikia iš tradicinių šios mišrainės ingredientų išbraukti kiaušinį.

REKLAMA

Jeigu norite – mišrainę paskaninti įvairesnėmis daržovėmis bei naudoti veganišką majonezą arba pasigaminti veganišką padažą. Tereiks sutrinti anakardžių riešutus, juos sudėti į dubenį, tuomet įspausti kelias skilteles česnako, įberti žiupsnelį druskos, garstyčių miltelių, citrinos sulčių, įpilti šlakelį vandens ir viską dar kartą pertinti.

Baltoji mišrainė su rūkyta lašiša

Jums reikės: 4 morkų; 3 didelių bulvių; 1 puodelio konservuotų kukurūzų; 2 puodelių ryžių; 4 kiaušinių; 100 g rūkytos lašišos filė; 3 v. š. majonezo; Žiupsnelio druskos; Žiupsnelio pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Morkas ir bulves švariai nuplaukite ir virkite neluptas. Nedideliame puode išvirkite kiaušinius. Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite ryžius. Daržovėms išvirus, vandenį nupilkite ir jas ataušinkite. Atvėsusias daržoves nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

Kiaušinius supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į indą. Suberkite išvirusius ryžius ir konservuotus kukurūzus. Rūkytą lašišos filė smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indą. Įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, dėkite majonezą. Jeigu norite apšlakstykite citrinos sultimis. Mėgaukitės!

REKLAMA

Baltoji mišrainė su krevetėmis

Jums reikės: 4–5 vidutinio dydžio bulvių; 2–3 vidutinio dydžio morkų; 400–500g virtų lukštentų krevečių; 1 mažo svogūno; 2 v. š. majonezo; Žiupsnelio petražolių; Žiupsnelio druskos; Žiupsnelio druskos.

Bulves ir morkas švariai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Atvėsinę nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į dubenį sudėkite bulves, morkas, lukštentas krevetes, smulkiai pjaustytą svogūną, kapotas petražoles. Sumaišykite su majonezu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

REKLAMA

Veganiška baltoji mišrainė

Jums reikės: 5 didelių bulvių; 3 didelių morkų; 3 marinuotų arba raugintų agurkų; 1 gerai sunokusio avokado; 100 g konservuotų žirnelių; Žiupsnelio druskos; Žiupsnelio juodųjų pipirų.

Padažui pagaminti reikės: 6 v. š. alyvuogių aliejaus; 3 v. š. citrinos sulčių; Žiupsnelio druskos; Žiupsnelio pipirų; Šlakelio sojų pieno.

Bulves ir morkas gerai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Atvėsusius smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Agurkus, avokadus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Sudėkite konservuotus žirnelius.

Atskirame nedideliame inde supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, supilkite sojų pieną, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Padažą gerai išmaišykite ir supilkite į mišrainę. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Kas sugalvojo sitoki
Kas sugalvojo sitoki
jovala ir isdarke tikraja baltaja misraine. Skaitau ir vemt vercia. Kas valgo zalia mesa su virta bulve, arba atvirsciai ? Sumaisytos virtos-keptos darzoves su zaliomis. Tai skrandzio sprogimas. Manau, net kiaule neestu.
nesamone,skonio reikalas-siaip idomu kas sugalvojo pasakyma juros gerybes-man tai juros bjaurybes ne gerybes
Nesuprantu, koks normalus žmogus gali valgyti tas mišraines? Ir kam reikalingas tas jovalas, kai galima valgyti normalų maistą????
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų