• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svogūnai ir česnakai yra labai svarbūs gaminant skanius patiekalus, tačiau daugelis žmonių laiko šias daržoves šaldytuve, todėl jos greičiau sugenda. Ekspertai atskleidė, kur laikyti svogūnus ir česnakus, kad šie ilgiau išliktų skanūs.

Svogūnai ir česnakai yra labai svarbūs gaminant skanius patiekalus, tačiau daugelis žmonių laiko šias daržoves šaldytuve, todėl jos greičiau sugenda. Ekspertai atskleidė, kur laikyti svogūnus ir česnakus, kad šie ilgiau išliktų skanūs.

REKLAMA

Svogūnai ir česnakai yra itin universalūs maisto produktai, kurių visada privalu turėti virtuvėje. Deja, netinkamai laikomos daržovės gali labai lengvai supelyti, tačiau yra keletas paprastų maisto laikymo patarimų, kurie padės sumažinti maisto bei pinigų švaistymą. 

Nors gali atrodyti logiška laikyti svogūnus ir česnakus šaldytuve, tačiau jie greitai suminkštės ir suges, nes jiems netinka šalta ir drėgna aplinka. 

Ideali temperatūra svogūnams ir česnakams laikyti yra apie 15-18 laipsnių, tačiau, jei juos laikysite šviesioje ir drėgnoje vietoje, jie gali pradėti dygti ir jų skonis taps itin kartus. 

REKLAMA
REKLAMA

Laimei, du profesionalūs virtuvės šefai pasidalijo geriausia česnakų arba svogūnų laikymo vieta, kurioje jie gali išsilaikyti iki metų, rašo express.co.uk

REKLAMA

Kaip laikyti česnakus 

Šefas Liamas Barkeris specializuojasi Karibų jūros regiono BBQ gamyboje, ir savo „TikTok” paskyroje @chefliamfoodeducation paaiškino, kad temperatūra yra svarbus veiksnys, kai kalbama apie česnakų laikymą. 

„Česnakus reikia laikyti kambario temperatūroje, vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, – teigė jis. –  Jiems būtina gera oro cirkuliacija, tad jei įdėsite juos į šaldytuvą, dėl ten esančios drėgmės jie sudygs ir įgaus kartų skonį.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto reikėtų pažymėti, kad atskyrus kelias skilteles, likusi česnako dalis greitai pradės džiūti, o geriausiai išsilaiko visa galvutė. 

Pasak šefo, stenkitės kuo ilgiau išlaikyti sveiką galvutę, nes kai tik atskirsite kelias skilteles, ji pradės greitai gesti arba dygti. 

Kaip laikyti svogūnus 

Mary Mammoliti yra virėja, televizijos laidų vedėja ir receptų kūrėja, aistringai siekianti, kad maisto gaminimas būtų prieinamas visiems. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo „TikTok“ paskyroje @kitchenconfession ji paaiškino, kad svogūnus geriausia laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje, pavyzdžiui, sausame gerai vėdinamame krepšyje, kad jie būtų apsaugoti nuo drėgmės ir šviesos. 

„Svogūnus galite laikyti šaldytuve, tačiau taip sutrumpinsite jų naudojimo laiką. Paprastai kambario temperatūroje laikomi svogūnai išsilaikys iki vienerių metų, kitu atveju – kelias savaites, – sakė M. Mammoliti. – Stenkitės juos laikyti spintelėje toliau nuo viryklės, galbūt kartu su serviravimo ar kepimo indais. Jei turite vietos, sudėkite juos į krepšelį ir laikykite rūsyje.“ 

REKLAMA

Jei gaminate maistą ir nesunaudojote viso svogūno, M. Mammoliti patarė jo neišmesti, nes susmulkintą svogūną galite laikyti daug ilgiau. 

„Kubeliais ar griežinėliais supjaustyti svogūnai sandariame inde išsilaikys iki 7-10 dienų, – teigė ji. – Rekomenduoju naudoti stiklinį indą, nes plastikas sugeria kvapą. Laikydami supjaustytą svogūną stikliniame inde, sumažinsite oksidaciją, drėgmės absorbciją ir kvapą.“ 

REKLAMA

Kaip laikyti česnakus 

Šefas Liamas Barkeris specializuojasi Karibų jūros regiono BBQ gamyboje, ir savo „TikTok” paskyroje @chefliamfoodeducation paaiškino, kad temperatūra yra svarbus veiksnys, kai kalbama apie česnakų laikymą. 

„Česnakus reikia laikyti kambario temperatūroje, vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, – teigė jis. –  Jiems būtina gera oro cirkuliacija, tad jei įdėsite juos į šaldytuvą, dėl ten esančios drėgmės jie sudygs ir įgaus kartų skonį.“ 

Vis dėlto reikėtų pažymėti, kad atskyrus kelias skilteles, likusi česnako dalis greitai pradės džiūti, o geriausiai išsilaiko visa galvutė. 

Pasak šefo, stenkitės kuo ilgiau išlaikyti sveiką galvutę, nes kai tik atskirsite kelias skilteles, ji pradės greitai gesti arba dygti. 

Vietoj to, kad pasiteirautų profesionalių ūkininkų, kurie sugeba išlaikyti tūkstančius tonų svogūnų saugyklose, tai klausinėje nukvakusių savamokslių influencerių
Naujiena, kad šaldytuve drėgna. Šaldytuve kaip tik yra sausa ir viskas kas nesupakuota hermetiškai sudžiūsta. Visai nukvako tie influenceriai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų