Svogūnai ir česnakai yra itin universalūs maisto produktai, kurių visada privalu turėti virtuvėje. Deja, netinkamai laikomos daržovės gali labai lengvai supelyti, tačiau yra keletas paprastų maisto laikymo patarimų, kurie padės sumažinti maisto bei pinigų švaistymą.
Nors gali atrodyti logiška laikyti svogūnus ir česnakus šaldytuve, tačiau jie greitai suminkštės ir suges, nes jiems netinka šalta ir drėgna aplinka.
Ideali temperatūra svogūnams ir česnakams laikyti yra apie 15-18 laipsnių, tačiau, jei juos laikysite šviesioje ir drėgnoje vietoje, jie gali pradėti dygti ir jų skonis taps itin kartus.
Laimei, du profesionalūs virtuvės šefai pasidalijo geriausia česnakų arba svogūnų laikymo vieta, kurioje jie gali išsilaikyti iki metų, rašo express.co.uk.
Kaip laikyti česnakus
Šefas Liamas Barkeris specializuojasi Karibų jūros regiono BBQ gamyboje, ir savo „TikTok” paskyroje @chefliamfoodeducation paaiškino, kad temperatūra yra svarbus veiksnys, kai kalbama apie česnakų laikymą.
„Česnakus reikia laikyti kambario temperatūroje, vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, – teigė jis. – Jiems būtina gera oro cirkuliacija, tad jei įdėsite juos į šaldytuvą, dėl ten esančios drėgmės jie sudygs ir įgaus kartų skonį.“
Vis dėlto reikėtų pažymėti, kad atskyrus kelias skilteles, likusi česnako dalis greitai pradės džiūti, o geriausiai išsilaiko visa galvutė.
Pasak šefo, stenkitės kuo ilgiau išlaikyti sveiką galvutę, nes kai tik atskirsite kelias skilteles, ji pradės greitai gesti arba dygti.
Kaip laikyti svogūnus
Mary Mammoliti yra virėja, televizijos laidų vedėja ir receptų kūrėja, aistringai siekianti, kad maisto gaminimas būtų prieinamas visiems.
Savo „TikTok“ paskyroje @kitchenconfession ji paaiškino, kad svogūnus geriausia laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje, pavyzdžiui, sausame gerai vėdinamame krepšyje, kad jie būtų apsaugoti nuo drėgmės ir šviesos.
„Svogūnus galite laikyti šaldytuve, tačiau taip sutrumpinsite jų naudojimo laiką. Paprastai kambario temperatūroje laikomi svogūnai išsilaikys iki vienerių metų, kitu atveju – kelias savaites, – sakė M. Mammoliti. – Stenkitės juos laikyti spintelėje toliau nuo viryklės, galbūt kartu su serviravimo ar kepimo indais. Jei turite vietos, sudėkite juos į krepšelį ir laikykite rūsyje.“
Jei gaminate maistą ir nesunaudojote viso svogūno, M. Mammoliti patarė jo neišmesti, nes susmulkintą svogūną galite laikyti daug ilgiau.
„Kubeliais ar griežinėliais supjaustyti svogūnai sandariame inde išsilaikys iki 7-10 dienų, – teigė ji. – Rekomenduoju naudoti stiklinį indą, nes plastikas sugeria kvapą. Laikydami supjaustytą svogūną stikliniame inde, sumažinsite oksidaciją, drėgmės absorbciją ir kvapą.“
Kaip laikyti česnakus
Šefas Liamas Barkeris specializuojasi Karibų jūros regiono BBQ gamyboje, ir savo „TikTok” paskyroje @chefliamfoodeducation paaiškino, kad temperatūra yra svarbus veiksnys, kai kalbama apie česnakų laikymą.
„Česnakus reikia laikyti kambario temperatūroje, vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, – teigė jis. – Jiems būtina gera oro cirkuliacija, tad jei įdėsite juos į šaldytuvą, dėl ten esančios drėgmės jie sudygs ir įgaus kartų skonį.“
Vis dėlto reikėtų pažymėti, kad atskyrus kelias skilteles, likusi česnako dalis greitai pradės džiūti, o geriausiai išsilaiko visa galvutė.
Pasak šefo, stenkitės kuo ilgiau išlaikyti sveiką galvutę, nes kai tik atskirsite kelias skilteles, ji pradės greitai gesti arba dygti.