Česnakų galvutės gali atrodyti tvirtos, tačiau jų trapios skiltelės yra labiau pažeidžiamos. Iš tiesų, netinkamai laikant jos gali greitai suminkštėti ir išdžiūti, net jei laikote vėsioje ir tamsioje spintelėje.
Tačiau, jei česnakai laikomi tinkamomis sąlygomis, jie yra neįtikėtinai mažai priežiūros reikalaujantis ingredientas, kurį privalu turėti savo sandėliuke.
Maisto ekspertų teigimu, norint prailginti česnako ilgaamžiškumą, svarbiausia yra laikyti visą galvutę jos nesuardant, rašo express.co.uk.
Kur laikyti česnakus?
„Pati galvutė yra atskira laikymo talpykla, todėl neardykite jos tol, kol to neprireiks, – Marthos Steward laidoje pasakojo „Sur La Table“ virtuvės šefas Richardas Templesas. – Kol sultingos skiltelės išliks kartu, tikimybė, kad jos greitai suges, labai maža. Žinoma, jei tik bus tinkama aplinka.“
„Česnakams laikyti puikiai tinka krepšeliai, dubenėliai, tinkliniai maišeliai – bet kokie indai, kuriuose gali cirkuliuoti oras, – pasakojo R. Templesas. – Visada patartina česnakus laikyti ne šaltoje, o vėsioje ir sausoje vėdinamoje patalpoje.“
Kaip ir svogūnams bei bulvėms, česnakų galvutėms laikyti labiau tinka spintelės ir pavėsyje esantys stalviršiai, o ne šaldytuvas, kuriame švelnioms skiltelėms paprasčiausiai yra per drėgna.
R. Templeso teigimu, šaldytuvo temperatūra iš tikrųjų gali sudaryti rudenio sąlygas česnakams ir paskatinti juos sudygti per porą savaičių. Jis teigė, kad nors tokie česnakai yra valgomi, jie paprastai būna nemaloniai kartaus skonio.
Todėl tamsios, vėsios, bet ne šaltos vietos puikiai tinka šviežiems česnakams, jei jie laikomi atokiau nuo bulvių, kad nesutrikdytų šakniavaisių ilgaamžiškumo.
Česnakus galima laikyti net ant virtuvės stalviršio, jei jis apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių ir aplinkos temperatūra yra pastovi.
„Dauguma žmonių nežino, kad vėsiai ir sausai laikomi česnakai puikiai išsilaiko nuo keturių iki šešių mėnesių“ – sakė virtuvės šefas.
Žinoma, kai nuo česnako galvutės atskiriame kelias skilteles, jo galiojimo laikas pradeda trumpėti – pašalinus pirmąją skiltelę, po 10-14 dienų likusios skiltelės pradeda dygti.
Šiuo atveju dar svarbiau česnakus laikyti vėsiai ir atokiau nuo drėgmės, kad šis procesas sulėtėtų.
Beje, pernai buvo puikus derlius, nesugedusių užteko iki naujo derliaus,