• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo marinuotų ar raugintų agurkėlių pasigaminti namuose – reikėtų žinoti kelias subtilybes. Viena jų – naudoti kuo šviežesnius ir nedidelius agurkus, kietus agurkus.

Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo marinuotų ar raugintų agurkėlių pasigaminti namuose – reikėtų žinoti kelias subtilybes. Viena jų – naudoti kuo šviežesnius ir nedidelius agurkus, kietus agurkus.

REKLAMA

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad agurkai – mėgstama lietuvių daržovė. O ypač vasarą, kai norisi gaivaus ir šviežio maisto.

„Lietuviai ištikimi klasikai. Nors matome, kad pirkėjai yra linkę eksperimentuoti, paragauti egzotiškesnių vaisių ir daržovių, visgi, tradicinės bulvės, morkos, kopūstai, pomidorai ar agurkai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis, todėl nenuostabu, kad ir šviežio derliaus agurkai, kurių pirkėjams siūlome nuo pat ankstyvo pavasario, ilgai lentynose neužsibūna.

Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria įvairiausių rūšių: tiek ilgavaisiai, tiek trumpavaisiai agurkai“, –  teigia V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad švieži agurkai naudojami ne tik įvairiausioms salotoms, šaltoms sriuboms ar glotnučiams pagardinti, bet yra ir marinuojami ar rauginami.

REKLAMA

„Agurkus rauginti ar marinuoti reikėtų rinktis pagal tai, kokius skonius mėgstate. Jeigu patinka valgyti sūriau – rekomenduojama agurkus rauginti. O jei mėgstate rūgštelę, tuomet patartina daržoves marinuoti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Visgi, nesvarbu, kurį agurkų konservavimo būdą pasirinksite – tiek marinuojant, tiek rauginant agurkus svarbiausia juos paruošti taip, kad jie išliktų traškūs“, – sako „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė ir dalijasi net keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pasigaminsite pačių traškiausių konservuotų agurkėlių.

REKLAMA
REKLAMA

3 paprastos taisyklės ir receptas

1. Nupjaukite agurko galą

Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš raugiant ar marinuojant agurkus – nupjauti agurkų galus, kuriuose formuojasi žiedai. Tai yra geltonesnį agurko galą.

Sakoma, kad agurkų galuose esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo. Todėl norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Nenaudokite paminkštėjusių agurkų

Jeigu paėmus agurką į rankas jaučiate, kad jis yra minkštokas, nenaudokite tokių agurkų marinavimui ar rauginimui.

Paminkštėję agurkai marinuojantis niekada netaps traškūs, todėl geriau minkštesnius agurkus sunaudoti gaminant salotas, sriubas, salsą, įvairiausius kokteilius ar paprasčiausiai galite juos supjaustyti griežinėliais ir pagardinti vandenį.

Dar viena svarbi taisyklė – naudoti nedidelius agurkus. Mat peraugę agurkai taip pat nepasižymi tvirtumu.  

REKLAMA

3. Pamirkykite agurkus druskuotame vandenyje

Toliau, agurkus nupjautais galais reikėtų sudėti į padruskintą vandenį. Druskingą vandenį pasigaminsite litrą šilto vandens sumaišę su ¾ puodelio druskos. Šiltą vandenį reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps.

Galiausiai, kai druska ištirpusi į gautą tirpalą reikėtų įmaišyti dar apie 5-7 litrus vandens. Į jį sumerkti agurkus, viską prispausti didele lėkšte ir apie 12 valandų palaikyti vėsioje vietoje, o geriausia – šaldytuve.

REKLAMA

Pasigaminkite tinkamą marinatą

Marinatų būna pačių įvairiausių, tačiau jeigu norite, kad agurkai būtų ne tik ypatingo skonio, bet ir traškumo – J. Sabaitienė siūlo išbandyti šį receptą.

8 puodelius vandens reikėtų sumaišyti su 6 puodeliais 5 proc. stiprumo actu. Tuomet į gautą mišinį įberti ¼ puodelio cukraus, pusę puodelio druskos ir vieną valgomąjį šaukštą marinavimo prieskonių. Galiausiai viską supilti į didelį puodą ir užvirti vandenį, kad druska ir cukrus ištirptų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau į kiekvieną marinavimui skirtą stiklainį dėti po vieną nuluptą česnako skiltelę, šaukštelį garstyčių miltelių ir šaukštelį džiovintų krapų. Galiausiai iš druskos tirpalo reikėtų išimti agurkus, nupjauti likusį jų galą ir agurkus supjaustyti išilgomis juostelėmis. Užtenka agurką padalinti į keturias dalis.

Tuomet agurkus sudėti į stiklainius, užpilti verdančiu marinatu. Galiausiai stiklainius reikėtų sustatyti į vandens puodą, pridengti (neužsukti) dangteliais ir kaitinti 10-15 minučių. Galiausiai sandariai juos užsukti, apversti, šiltai uždengti ir palikti visiškai atvėsti.

Juokinga skaityti tokius receptus3/4puoduko kokio puoduko tu puoduku yra N nors nejuokintumet tokiais receptais
Marinuoju, konservuoju daug metų, perskaičiau straipsnį, nieko nesupratau. Viliojantis straipsnio užvardinimas neatitinka turinio...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų