Didesnis cukraus suvartojimas siejamas su:
- Svorio augimu: per 30 metų didesnis cukraus vartojimas susijęs su vidutiniškai 2,3 kg didesniu svoriu ir 2,2 cm platesniu liemeniu.
- Nutukimu.
- Nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos (NAFLD) rizika.
- Aukštu kraujospūdžiu.
- Žarnyno problemomis.
- Prasta psichikos sveikata.
Nors saldumynų ir gaiviųjų gėrimų atsisakymas atrodo logiškas žingsnis, paslėptas cukrus dažnai randamas kasdieniuose produktuose, apie kuriuos nesusimąstome, rašo express.co.uk.
Maisto produktai, kurių vertėtų atsisakyti
Duona
Baltoje perdirbtoje duonoje dažnai būna daug pridėtinio cukraus. Geriau rinktis pilno grūdo arba gaminti duoną namuose, kad tiksliai žinotumėte jos sudėtį.
Padažai
Kečupe, barbekiu padaže ir net srirachoje yra apie 5 g cukraus šaukšte padažo. Rinkitės alternatyvas be cukraus arba gaminkite padažus patys.
Sriuba
Parduotuvėse pirktose sriubose gali būti daug cukraus. Gaminkite sriubas namuose arba rinkitės mažiau cukraus turinčias alternatyvas.
Saldintas jogurtas
Saldinti jogurtai dažnai turi daug pridėtinio cukraus. Geriau rinktis natūralų arba graikišką jogurtą, saldinant jį vaisiais ar medumi.
Grūdai
Net sveikai atrodanti granola dažnai turi daug cukraus. Vietoj jos rinkitės avižinius dribsnius su vaisiais, riešutais ir sėklomis arba valgykite sūrius pusryčius.
Vaisių sultys
Viename puodelyje sulčių gali būti iki 23 g cukraus. Svarbu rinktis produktus be pridėtinio cukraus arba sumažinti jų vartojimą.
Žemės riešutų sviestas
Perdirbtuose riešutų sviestuose dažnai yra pridėtinio cukraus, druskos ir konservantų. Rinkitės natūralius, mažiau perdirbtus variantus.
Kaip sumažinti cukraus kiekį?
- Skaitykite etiketes.
- Gaminkite maistą namuose.
- Ieškokite alternatyvų be pridėtinio cukraus.
- Saldumą keiskite natūraliais produktais, pavyzdžiui, medumi ar šviežiais vaisiais.
Rūpinimasis savo mityba padės išvengti daugelio sveikatos problemų ir užtikrins geresnę savijautą.