Troškinys – puikus būdas gauti daug vertingų maistinių medžiagų, o tuo pačiu tai yra ir sušildantis, greitas ir sotus patiekalas. Gaminant troškinius tikrai galima leisti savo fantazijai pasireikšti ir naudoti pačius įvairiausius produktus, o jei reikėtų idėjos receptui, galite pasinaudoti pateiktu apačioje!
Reikės (4-5 porcijoms):
- 200 g lęšių (nevirtų)
- 450 ml vandens
- 1 daržovių sultinio kubelis (svarbu patikrinti instrukcijas ant pakelio ir naudoti tiek sultinio, kiek nurodyta pusei litro vandens)
- 1 skardinė kokosų pieno (400 ml)
- 1 svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 2 vidutinės morkos (arba 3-4 mažos) – nenuluptos recepte svėrė 220 g
- 1 raudonoji paprika
- 1 šaukštelio kumino
- 1 šaukštelio kario
- 1 šaukštelio maltos ciberžolės
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Pasirinktų ryžių patiekimui
- Druskos, jei reikia
- REKLAMAREKLAMA
Eiga:
- Lęšius užpilti vandeniu (maždaug dvigubai ar kiek daugiau vandens nei pačių lęšių) ir palaikyti brinkti per naktį arba bent kelias valandas prieš gaminant troškinį.
- Susmulkinti visas daržoves. Česnaką, svogūną ir papriką smulkiais gabaliukais. Morkas nuskusti, jei reikia, ir taip pat supjaustyti nedideliais gabaliukais.
- Į keptuvę įpilti apie šaukštą aliejaus ir įkaitinti. Sudėti smulkintus svogūną ir česnaką. Kepti apie 4-5 minutes arba kol suminkštės ir pradės geltonuoti.
- Jeigu jūsų keptuvė didelė – galite visą troškinį daryti joje, arba – visą procesą perkelti į puodą. Į keptuvę/puodą kartu su keptu svogūnu, česnaku sudėti smulkintą papriką ir morkas, suberti išmirkytus ir nuplautus lęšius, supilti vandenį ir kokosų pieną. Jei kokosų pienas skardinėje pavirtęs į kremą – jis išsilydys verdant. Taip pat įdėti sultinio kubelį.
- Kartu į keptuvę sudėti prieskonius – karį, kuminą ir maltą ciberžolę. Viską kaitinti ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Tada ant mažos ugnies troškinti apie 25 minutes, pridengus su dangčiu ir vis pamaišant. Jei lęšiai nebuvo mirkyti vandenyje, gali reikėti troškinti 30-35 minutes.
- Prieš patiekiant paragauti ar netrūksta druskos. Patiekti su virtais ryžiais, galima apibarstyti sezamo sėklomis ar šviežiomis petražolėmis, apšlakstyti šviežios citrinos sultimis.
Skanaus!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui @plantasticka.