Būtent todėl juos, o ne parduotuvinius cheminius dažus naudoti rekomenduoja ir organiško bei sveiko maisto tinklapis ciaoflorentina.com, bent jau tam atvejui, jei kiaušinius planuojate valgyti.
Ar norite pasigaminti gražiausių pasaulyje margučių? Dažykite juos svogūnų lukštais ir papuošimui naudokite gėles ir žoleles, taip kurdami ornamentus.
Kiaušiniams dažyti skirtingomis spalvomis puikiai tinka daugelis įvairių natūralių produktų.
Raudoniems margučiams tinka burokėliai ir raudonųjų svogūnų lukštai, o auksiniai, marmuro rašto margučiai išeis, jei naudosite geltonųjų svogūnų lukštus. Jei norite išgauti švelnesnę, auksinę spalvą su raudonais atspalviais, naudokite geltonųjų ir raudonųjų svogūnų lukštų mišinį.
Raštus ir ornamentus galite kurtis įvairiausiomis žolelėmis ar gėlių žiedlapiais – čia pasirinkimų yra tikra begalybė.
Ypač gerai tinka paparčiai, krapai ir dobilai - iš dobilų galima formuoti širdeles ir drugelius.
Labai svarbu:
Nepamirškite svogūnų lukštų išmirkyti bent keletą valandų ar per naktį, jei norite išgauti gražią ir sodrią spalvą. Galite arba lukštuose mirkyti jau išvirtus kiaušinius, arba tiesiog įdėti juos į verdantį dažytą vandenį.
Eksperimentuodami su margučiu dažymu namuose tikrai rasite sau tinkamiausią receptą ir išgausite mėgstamiausias savo spalvas.
Kaip kiaušinius dažyti svogūnų lukštais, gėlėmis ir žolelėmis
Reikės:
• 12 kiaušinių
• 3 puodeliai geltonųjų svogūnų lukštų, maišytų su raudonaisiais
• 1 burokėlis (pjaustytas)
• 2 valgomieji šaukštai acto
• pusė litro vandens
• žolelių papuošimams
• nailoninių kojinių ar pėdkelnių
Paruošimas
1. Pėdkelnes sukarpykite maždaug 10 cm ilgio gabalėliais.
Prie kiekvieno kiaušinio lašeliu vandens prilipdykite keletą lapelių ar gėlių žiedlapių ir tuomet švelniai jį suvyniokite į nailoninę kojinę ir užriškite abu galus.
2. Į didelį puodą sudėkite svogūnų lukštus (taip pat ir burokėlius, jei juos naudojate) ir užpilkite juos vandeniu. Kai užvirs, virkite dar apie 10 minučių.
3. Į verdantį vandenį po vieną sudėkite kiaušinius ir virkite 8 - 10 minučių, pagal skonį.
4. Palaukite, kol viskas visiškai atvės. Tada galėsite išimti kiaušinius iš vandens arba, jei norite ryškesnės spalvos, visą puodą palikite šaldytuve per naktį.
5. Kiaušinius iš puodo išimkite po vieną, pasidėkite į lėkštę ir perkirpkite kojines žirklėmis. Žoleles nuimkite ir popieriniu rankšluosčiu kiaušinius nusausinkite. Jei norite, kad kiaušiniai dar labiau spindėtų, galite juos patepti trupučių alyvuogių arba kokosų aliejaus.
Pastabos
Jei norite marmuro rašto kiaušinių, kiekvieną kiaušinį įvyniokite į keletą geltonųjų svogūnų lukštų, tuomet gerai juos prispauskite kojinėmis. Tuomet virkite geltonųjų svogūnų lukštų dažuose, nenaudokite raudonųjų svogūnų lukštų.