Plazma yra be galo svarbi žmogaus organizmo veiklai dėl joje esančių plazmos baltymų elektrolitų ir krešėjimo faktorių, dėl cirkuliuojančio kraujo tūrio rūgščių ir šarmų pusiausvyros palaikymo.
Plazma taip pat yra svarbi žaliava farmacijos pramonėje. Iš jos gaminami vaistai, kurie tūkstančiams pacientų padeda įveikti retas, genetines, sunkias ligas tokias kaip kraujo nekrešėjimas, inkstų ir kepenų pažeidimai, įgimtas imunoglobulinų deficitas, rašoma pranešime spaudai.
NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, nemaža dalis kraujo donorų puikiai žino, jog tam, kad visi kraujo komponentai po donorystės būtų sėkmingai panaudoti, būtina tinkamai maitintis.
Vis tik, pasak jo, kasmetinė praktika rodo, kad per šventes apie šiuos dalykus yra pamirštama. Na, o jei žmogus būna gausiai pavalgęs riebaus, sočiųjų riebalų turinčio maisto, jo kraujo plazma praranda skaidrumą, tampa beveik matinė, balkšvos spalvos dėl padidėjusio trigliceridų kiekio.
Tai reiškia, kad plazmos dalyje yra nusėdę iš maisto atkeliavę riebalai, dėl kurių kraujo plazma tampa tuo metu nebetinkama naudoti gydymui.
„Per šventes stebime padidėjusį tokios plazmos atvejų skaičių. Tai – signalas, kad dalis gyventojų nesilaiko sveikos mitybos principų, o tai gali turėti ne tik trumpalaikių, bet ir ilgalaikių pasekmių sveikatai. Tad svarbu suvokti, kad kraujas atspindi ne tik mūsų sveikatos būklę, bet ir gyvenimo būdą. Jei norime padėti kitiems, pirmiausia turime rūpintis savimi“, – teigia D. Gutauskas.
NKC direktorius taip pat priduria, kad, jei kraujo plazmos pokyčiai yra nulemti, pavyzdžiui, tik šventinio laikotarpio mitybos, situacija yra ištaisoma – donorui tereikia mitybą susitvarkyti.
Kokia mityba sveika kraujui?
Nutraukus mitybą, kurioje yra daug riebaus, turinčio daug sočiųjų riebalų maisto, kraujo plazma sugrįžta į įprastinę išvaizdą ir vėl yra tinkama naudoti.
„Mūsų kraujas gali išgelbėti kito žmogaus gyvybę, tačiau sveikas gyvenimo būdas yra pirmasis žingsnis norint tapti tinkamu donoru. Tad kviečiame šventiniu laikotarpiu ne tik dalintis džiaugsmu, bet ir atsakingai pasirūpinti savo sveikata“, – sako D. Gutauskas.
Siekiant išvengti sveikatos problemų, NKC rekomenduoja:
- Rinktis sveikesnes alternatyvas tradiciniams šventiniams patiekalams. Pavyzdžiui, kepti maistą orkaitėje vietoj gruzdintuvės, naudoti daugiau daržovių ir sumažinti riebalų kiekį.
- Saikingai vartoti saldumynus ir alkoholinius gėrimus.
- Valgyti lėtai ir sąmoningai – tai padės greičiau pajusti sotumą ir išvengti persivalgymo.
- Gerti pakankamai vandens šventinių vaišių metu, kad būtų palaikoma tinkama organizmo pusiausvyra.
- Valgyti saikingai – rinktis mažesnes porcijas, ragauti maistą, o ne persivalgyti.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!