Paprastai maistui ruošiami kiaulienos, jautienos arba ėrienos šonkauliukai. Bet kuriuo atveju, šios skerdienos dalies kepimas yra ganėtinai sudėtingas ir trunkantis apie 2 valandas. Gerai paruošti šonkauliukai yra minkšti bei sultingi, o jų mėsa lengvai įkandama, bet neatkibusi nuo kaulo. Kaip paruošti šias mėsos dalis, pataria prekybos tinklo ulinarijos žinovė Aistė Rasmussen.
Mėgstantiems pasiruošti iš anksto
„Įtrinkite šviežius šonkauliukus ruduoju cukrumi, čili prieskoniais, raudonųjų paprikų milteliais, česnakine druska ir maltais juodaisiais pipirais. Tada suvyniokite į foliją ir kepkite įkaitintoje 160 laipsnių orkaitėje maždaug pusantros valandos”, – receptu dalinasi A. Rasmussen.
„Siūlau pasiruošti ir papildomą padažą kepimui ant žarijų. Keptuvėje, kaitinamoje ant mažos ugnies, sumaišykite pomidorų padažo skardinę, porą didelių šaukštų rudojo cukraus, tiek pat citrinų sulčių, supjaustytą mažą svogūną bei kelis susmulkintus jalapeno pipirus ir pavirkite maždaug 30 minučių“.
Maisto ekspertė pataria orkaitėje keptus šonkauliukius dar 10-15 minučių paskrudinti ant žarijų. Tai galima padaryti ir kitą dieną. Kepant svarbu nepamiršti, aptepti šonkauliukus pasiruoštu padažu kas kartą apverčiant.
Ispaniško griliaus gerbėjams
Paprastesnio griliaus mėgėjų lūkesčius patenkins ispaniški šonkauliukų ruošimo receptai. Šonkauliukus svarbu kepti ant vidutinės kaitros žarijų, kad per ilgą kepimo laiką mėsa įgautų dūmo skonį ir traškų paviršių, tačiau neperkeptų. Maisto ekspertė pataria:
„Šonkauliukus įtrinkite druska, šviežiais maltais pipirais, oregano prieskoniais, cukrumi ir palikite pastovėti kambario temperatūroje pusvalandžiui. Tada įkaitusias žarijas sustumkite į vieną griliaus pusę ir padėkite šonkauliukus kepti ant aliejumi pateptų grotelių taip, kad mėsingoji dalis gulėtų ant vėsesnės griliaus vietos. Uždenkite viską ir kepkite pusantros valandos.
Nekantraujantiems išbandyti glazūruotus kepsnius
„Norintiems glazūruotų šonkauliukų su dūmo poskoniu, siūlau juos kepti ant vidutiniškai karšto griliaus apie dvi valandas. Sustumkite žarijas į vieną pusę, arba išskirstykite į šonus prie griliaus kraštų ir mėsingąją šonkauliukų dalį padėkite kepti toliau nuo tiesioginio žarijų karščio. Po poros valandų nuimkite šonkauliukus ir paruoškite daugiau karštų žarijų. Vėl padėkite šonkauliukus ir kepkite dar penkiolika minučių, vis aptepdami padažu. Taip mėsa įgaus glazūruotą paviršių“, – sako prekybos tinklo „IKI“ kulinarė.
Padažui ekspertė pataria sumaišyti skardinę giros, sojos padažą, ketvirtadalį puodelio pomidorų pastos ir pora šaukštelių čili padažo. Toks užpilas pravers ne tik ruošiant šonkauliukus, bet ir gardinant bet kurį kitą griliaus patiekalą.
A.Rasmussen taip pat paruoštus šonkauliukus rekomenduoja dar dešimčiai minučių uždengti folija ir palikti, kad nusistovėtų mėsos sultys.