Mokslininkai ištyrė, kokia yra alkoholio vartojimo ir vėžio rizikos sąsaja. Šiuo atveju, buvo tirtas konkrečiai raudonojo ir baltojo vyno poveikis. Tyrėjai išnagrinėjo daugiau nei 40 tyrimų, kuriuose buvo konkrečiai tiriama raudonojo ir baltojo vyno keliama rizika ir nauda, ypač kaip jis didina ar mažina vėžio riziką, rezultatus.
Vynas didina vėžio riziką
„Nutrients“ žurnale paskelbta, kad dažnai giriamos raudonojo vėžio priešvėžinės savybės gali neatsverti šio alkoholinio gėrimo keliamos rizikos, priklausomai nuo to, kiek išgeriate.
Apžvelgę daugybę tyrimų, mokslininkai išsiaiškino: „Kiekvienas papildomas 10 gramų etanolio (apie vieną stiklinę) iš raudonojo vyno per dieną buvo susijęs su penkiais procentais padidėjusia vėžio rizika.“
Tai buvo ypač pastebima, kai buvo analizuojami kontroliniai duomenys. Apibendrinant, mokslininkai nustatė, kad diskutuojant apie tai, kuris vynas yra mažiau žalingas, abu vynai panašiai didina vėžio riziką, rašo express.co.uk.
Vienintelis skirtumas, kurį mokslininkai pastebėjo, buvo tas, kad tiriant baltojo vyno poveikį buvo nustatyta didesnė odos vėžio rizika.
Tyrėjai paskelbė pareiškimą, kuriame tvirtina: „Mūsų išvados parodo, kad visuomenėje gajus įsitikinimas, kad raudonojo vyno gėrimas gali būti ne geresnis nei baltojo vyno gėrimas vėžio rizikos požiūriu, yra klaidingas.“
Nors raudonasis vynas dažnai vadinamas mažiau kenksmingu dėl didelio polifenolių ir resveratrolio kiekio, kurie abu buvo pripažinti kaip priešvėžiniai junginiai, panašu, kad jame esantis alkoholis gali panaikinti šią naudą dėl žinomo fakto, kad alkoholis didina vėžio riziką.
Resveratrolio savybės kovojant su vėžiu paskatino jo, kaip chemoprevencinės medžiagos, panaudojimo tyrimus, tiriant poveikį vėžio, pavyzdžiui, krūties ir inkstų, ląstelių dauginimuisi.
Tačiau resvertrolis suskaidomas taip greitai, kad vidutiniškai 70 kg sveriančiam žmogui per dieną prireiktų dviejų taurių raudonojo vyno, kad jo organizme būtų vos pastebimas jo kiekis, o alkoholio gaunama dar daugiau, tad gaunama ne nauda, o tik žala.
Tyrėjai taip pat teigė: „Šis mažas resveratrolio kiekis po raudonojo vyno vartojimo gali nesudaryti biologiškai veiksmingos koncentracijos, kuri galiausiai gali turėti įtakos sveikatai.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!