• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neeilinis Panevėžio gimnazistų eksperimentas – dešimtokai sukūrė šaltibarščius, kuriems pagaminti tereikia tik vandens. Jaunimas džiaugiasi, kad jų produktas populiarėja žaibiškai – pirmieji rinkiniai tiesiog išgraibstyti.

Neeilinis Panevėžio gimnazistų eksperimentas – dešimtokai sukūrė šaltibarščius, kuriems pagaminti tereikia tik vandens. Jaunimas džiaugiasi, kad jų produktas populiarėja žaibiškai – pirmieji rinkiniai tiesiog išgraibstyti.

REKLAMA

Pasak jaunųjų verslininkų, dar niekas šaltibarščių nėra pavertęs suvenyru, kurį gali nusiųsti į bet kurį pasaulio kampelį ir juos pasiruošti neturėdamas svarbiausio ingrediento – kefyro.

Panevėžio „Minties“ gimnazijos dešimtokai su verslumo mokytoja sugalvojo, kaip padaryti, kad itin mėgstamą vasaros šaltsriubę būtų galima pasiruošti net ten, kur nerasite svarbiausio ingrediento – kefyro.

Mes norėjome padaryti, kad bet kuriame pasaulio krašte galima būtų pasidaryti tuos šaltibarščius užpilant tik vandeniu“, – paaiškino ekonomikos ir verslumo mokytoja Rita Tėvainienė.

REKLAMA
REKLAMA

Sriuba vos iš 1 ingrediento 

Pirmiausia kefyrą gimnazistai, kaip ir įprastai, sumaišė su burokėliais, tuomet visa masė keliavo į šaldiklį, po paros – į liofilizavimo aparatą. Kol šaltyje pavyko sudžiovinti pagrindinius ingredientus, prireikė kelių parų.

REKLAMA

„Nežinojome, kaip išeis, kokia tekstūra išeis. O išėjo tokie milteliai, kurie yra labai trapūs ir juos galima užmaišyti su vandeniu“, – tikino gimnazistas Mantas.

Gimnazistai tiesiog klasėje pademonstravo, kaip paprasta pasiruošti jų sukurtus šaltibarščius. Į dubenėlį įpylė miltelius – tai šaltyje džiovintas kefyras su marinuotais burokėliais. Juos reikia užpilti vandeniu. Dar šiek tiek liofilizuotų svogūnų laiškų, krapų, agurkų, kiaušinių ir štai – šaltibarščiai paruošti.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltibarščiai – nr. 1 pasaulyje

Liofilizuotus šaltibarščius gimnazistai pavadino „Tikro lietuvio vasaros iškylos rinkiniu“. Pirmaisiais šaltibarščiais jaunimas prekiavo po 9 eurus. Jaunieji verslininkai džiaugėsi, kad jų produktas nelieka nepastebėtas įvairiose parodose, mugėse.

Norime parodyti visai Lietuvai, ką esame sukūrę, kol kas dar neplanuojame daug uždirbti“, – kalbėjo gimnazistė Selina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O smalsų ir verslų jaunimą išties lydi sėkmė. Pasirodo, Panevėžio gimnazistai liofilizavo pasaulyje populiariausią šaltsriubę.

Šiemet, būtent pavasarį, šaltibarščiai „TasteAtlas“ pasauliniuose reitinguose – pirmoje vietoje, nr. 1 šalta sriuba pasaulyje ir pataikyk tu šitaip, kad jau buvome padarę šaltibarščius“, – dėstė R. Tėvainienė.

Tiesa, šaltibarščius jaunuoliai liofilizavo įsiprašę į vieną įmonę. Jaunieji verslininkai svajoja įsigyti savo liofilizavimo aparatą ir sukurtus šaltibarščius pristatyti pasaulinėje „eXpo“ parodoje Japonijoje.

Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše. 

tv3.lt

Kolkas das nepriksiu, kol Uzkalnis neparagaus! Kada musu Guru gris is eilinio Tebeto? Man jau seiles varva, bet bijau pakis ne ta recepta!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų